SPREMAN SAM DA "SABOR" POKLONIM DRŽAVI: Slobodan Gajin, osumnjičen da je umešan u pokušaj prodaje vrednog umetničkog dela, za "Novosti"

N. BIJELIĆ

16. 03. 2022. u 09:24

PUNIH sedam meseci, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu protiv trojice osumnjičenih za umešanost u pokušaj prodaje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine" Vlaha Bukovca, za koju se tvrdi da je ukradena 1993. iz dvorca u Čelarevu, koji pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

СПРЕМАН САМ ДА САБОР ПОКЛОНИМ ДРЖАВИ: Слободан Гајин, осумњичен да је умешан у покушај продаје вредног уметничког дела, за Новости

Slobodan Gajin / Foto M. Anđela

Paralelno sa postupkom u Beogradu, pred nadležnim organima u Švajcarskoj u toku je postupak protiv Slobodana Gajina (77), koji tvrdi da je spornu sliku, koja, kako navode iz Tužilaštva, predstavlja delo od izuzetnog značaja za Srbiju, nasledio od svog velikog prijatelja, doktora Zvonimira Starčevića, koji je živeo i radio u Nemačkoj u Hamburgu.

Prema rečima, advokata Gorana Došena, Gajinovog branioca, istraga je mogla da bude već okončana, da su u TOK hteli da prihvate njihovu originalnu dokumentaciju, iz koje proizilazi da je njegov klijent sliku nasledio. Međutim, oni, kako navodi, te originale hoće da dobave putem međunarodne pravne pomoći, što znatno usporava postupak.

- Gajin je prvog dana, kad je u avgustu uhapšen u Švajcarskoj dao svu dokumentaciju, ali to ništa nije vredelo - navodi Došen. - Ovim postupkom ukaljani su mu ime i ugled. Gajin nikada nije nije osuđivan ni prekršajno, a kamoli krivično. Mislimo da je svrha svega ovoga bila da se besplatno dođe do slike. Ne vidim ništa drugo u ovoj farsi.

Kako za "Novosti" navodi Gajin, on je i ranije davao donacije državi, muzejima, školama, crkvama:

- Ukoliko je ova slika za državu toliko značajna, rešio sam da je poklonim državi.

Foto Arhiva

Upravo zbog toga, kako kaže advokat Došen, on je pre dva dana Ministarstvu za kulturu i informisanje dostavio predlog za zaključenje ugovora o poklonu slike "Blagoveštenski sabor".

- Kao punomoćnik Slobodana Gajina, vlasnika umetničke slike, ovlašćen sam da u njegovo ime podnesem predlog i da zaključim sporazum o donaciji ove, za Srbiju, veoma značajne umetničke slike - navodi se u predlogu. - U vezi sa ovom umetničkom slikom, od avgusta prošle godine u toku je istražni postupak koji se vodi u TOK i u nadležnom tužilaštvu u Švajcarskoj, gde se slika i sada nalazi. U tim postupcima je moj vlastodavac na nesumnjiv način dokazao da je predmetna umetnička slika njegovo isključivo vlasništvo. Pismene dokaze o sticanju prava svojine je dostavio Tužilaštvu, koje i pored toga još nije zatvorilo ovaj predmet. Razlozi za to Slobodanu Gajinu nisu poznati. Ovim putem, Slobodan Gajin, koji je i do sada u više navrata svojoj državi Srbiji poklanjao mnoge umetničke predmete, knjige... predlaže da i ovu predmetnu umetničku sliku pokloni Srbiji, s tim da mu se nadoknade troškovi koje je imao u postupcima koji se protiv njega i dalje neosnovano vode.

UTVRĐENA AUTENTIČNOST

KAKO je za "Novosti" nedavno izjavio Slobodan Gajin, slika "Blagoveštenski sabor" je kupljena od aukcijske kuće "Van Ham" u Kelnu 1996. godine:

- Reč je o ozbiljnoj aukcijskoj kući, koja ne uzima ukradene stvari. Utvrđena je njena autentičnost i imam potvrdu za to. Imam dokaz i da sam je nasledio, a taj dokument datira od 2014. godine. Ja sam od te godine počeo da je nudim na prodaju i o tome postoje podaci koji se mogu pronaći na internetu. Da sam imao bilo kakvu sumnju da je ukradena, ne bih je nudio, između ostalih i Muzeju Vojvodine. Kad sam im je ponudio, nijednom nisu napomenuli da im je ona ukradena.

PROVERA ZAPLENjENIH SLIKA

PRILIKOM policijske akcije u avgustu prošle godine, iz stana u Makedonskoj ulici u Beogradu, koji je u Gajinovom vlasništvu, iznete su 264 slike, koje su, kako kaže, deo njegove kolekcije, a uzete su kako bi se utvrdila njihova autentičnost.

- Imam obećanje da će mi biti vraćene krajem ovog meseca, ali to obećavaju već sedam meseci - kaže Gajin.

Advokat Goran Došen (na slici) navodi da su mu iz TOK, kad je podneo zahtev za njihovo vraćanje odgovorili da one nisu oduzete po njihovom nalogu i da one ne predstavljaju predmet krivičnog postupka koji vode. Dodaje da iz policije ima informaciju da su odrađene provere i da je konstatovano da one nisu predmet nikakve istrage. Takođe, iz Uprave Carina je usmeno obavešten da nijedna od slika nije predmet carinskog prekršaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?