TUŽILAŠTVO ČEKA PRVE SVEDOKE: Istraga protiv Aleksandra Jovičića, osumnjičenog za malverzacije u opštini Palilua

E. V. N.

07. 06. 2021. u 22:00

POSTUPAK protiv predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića u Višem tužilaštvu nastaviće se u narednom periodu saslušanjem svedoka. Da daju izjave, najverovatnije će biti pozivani neki funkcioneri i službenici Opštine, ali i investitori koji su gradili objekte na teritoriji Palilule.

ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ПРВЕ СВЕДОКЕ: Истрага против Александра Јовичића, осумњиченог за малверзације у општини Палилуа

Foto Z. Jovanović

Vrlo je moguće da poziv na saslušanje dobiju i Jovičićeva supruga, ali i tast. Prema nezvaničnim informacijama, pod lupom istražitelja biće i njihovi bankovni računi i imovina, jer se sumnja da je prvi čovek Palilule kupovao nekretnine po prestonici, ali ih je knjižio na imena svojih bližnjih.

Jovičić se sumnjiči za trgovinu uticajem, tačnije da je saradnicima iz građevinske inspekcije nalagao da dozvole nelegalnu gradnju pojedinih zgrada, koji bi zatim štitili te objekte od rušenja i falsifikovali im dokumentaciju kako bi mogli biti legalizovani. Za to je navodno uzeo 28 miliona dinara, što je oko 250.000 evra.

Prilikom hapšenja, kod Jovičića u stanu je pronađeno i 350.000 evra, a on za taj novac, kako se sumnja, ne može da dokaže poreklo. Na saslušanju u tužilaštvu je navodno rekao da mu je to ušteđevina i novac koji je dobio kad se ženio pre šest godina.

Jovičić i načelnik građevinske inspekcije D. V. od subote se nalaze u pritvoru, dok su šestorica građevinskih inspektora, osimnjičeni za zloupotrebu položaja, pušteni da se brane sa slobode. Jovičićeva odbrana u ponedeljak nije bila dobila rešenje o pritvoru, pa se još nisu žalili, a za to imaju rok od tri dana od prijema.

Posle poslednjih događaja, koji su u nezavidnu situaciju stavili zaposlene u Gradskoj opštini Palilula, posao se ipak odvija uobičajenim tokom. Stranke su uglavnom svoje obaveze završavale bez dužeg zadržavanja ili bilo kakvih poteškoća. Međutim, kako se moglo čuti od građana, među službenicima se primećuju nešto zategnutija atmosfera i neprijatnost.

Građani prestonice i u ponedeljak, baš kao i prethodnih dana, obavljali su administrativne poslove u ovoj lokalnoj samoupravi. Kako smo čuli od nekoliko Palilulaca, mahom su završavali obaveze koje podrazumevaju dostavljanje dokumenata na šaltere. Malo ko zalazio je na spratove, zarad građevinskih poduhvata ili legalizacije. Ipak, oni koji su se našli na tim odeljenjima nisu se suočili sa bilo kakvim poteškoćama, posebno imajući u vidu da je Jovičić "pao" zbog malverzacija u ovom sektoru.

- Privatno sam bila u Opštini, jer poznajem mnogo zaposlenih - rekla nam je jedna sugrađanka. - Među njima se oseća tenzija, ali to ne utiče na rad sa građanima. Pojedini su na odmorima ili bolovanjima. Situacija sa hapšenjem Jovičića se ne komentariše među službenicima.

LEGALIZOVANO 95 OBJEKATA

NA ADRESU GO Palilula krajem 2019. godine iz Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata preneto je 29.508 predmeta za legalizaciju. U toku prethodne godine doneto je svega 95 rešenja o legalizaciji objekata koji imaju do 400 metara kvadratnih. Ovaj broj donetih rešenja pravdaju procesom prezavođenja predmeta, koji je trajao do avgusta.

Paliluli je upućeno i 197 zahteva za dobijanje obaveštenja o vidljivosti objekata na satelitskom snimku iz 2015. godine, u cilju pokretanja postupka ozakonjenja, za objekte koji nemaju rešenje o rušenju.

PROJEKTI NE TRPE

DA se posao odvija nesmetano, uprkos hapšenju prvog čoveka ove lokalne samouprave, svedoče i aktivnosti njegovih zamenika i uprave Palilule. Na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, mogu se videti objave da započeti projekti ne trpe. Jedan od najsvežijih primera je nastavak ulaganja u putnu infrastrukturu, bez obzira na novonastale okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije