VOZIO PIJAN I BEZ DOZVOLE, PA USMRTIO DRUGA: Podignuta optužnica za nesreću na niškom bulevaru

J. Ćosin

25. 05. 2021. u 17:05

VIŠE javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Saše B. (28) iz zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 1. novembra 2020. godine na Bulevaru Nikola Tesla, izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov drug Srba Živković (20).

ВОЗИО ПИЈАН И БЕЗ ДОЗВОЛЕ, ПА УСМРТИО ДРУГА: Подигнута оптужница за несрећу на нишком булевару

Foto: J. Ćosin

Kobne noći Srba je seo na mesto suvozača u „BMW-u“ kojim je upravljao Saša kako bi odvezli kući drugarice koje su te večeri bile kod njih. Oko 3.30 usled prebrze vožnje i alkohola, auto je sleteo sa kolovoza i udario u zgradu „Nišauta“, a kako je ustanovljeno, okrivljeni nije posedovao ni vozačku dozvolu.

Kako je navelo tužilaštvo, optuženi je neposredno posle kružnog toka kojim je regulisana raskrsnica ulica Pantelejska i Aleksandra Medvedeva, krećući se prema centru grada, kršeći saobraćajne propise ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život oštećenog.

- Delo je izvršio na taj način što je pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilom i pod dejstvom alkohola sa koncentracijom od oko 1.30 promila, što odgovara stanju akutne alkoholisanosti stepena pripitosti, nesposoban za bezbedno upravljanje motornim vozilom, neprilagođenom brzinom od oko 108 km/h pri nailasku na kružni tok izgubio kontrolu za volanom. Ovo iz razloga što nije uvažio osobine i stanje puta, te atmosferske prilike s obzirom na je kolovoz bio vlažan i klizav, a kretao se znatno brže od brzine od 50 km/h, koliko je dozvoljeno na toj deonici a u samom kružnom toku to ograničenje iznosi samo 30 km/h. Zbog toga se vozilo u samom kružnom toku zanelo desnim bočnim delom ulevo, promenilo pravac kretanja i sletelo sa kolovoza te udarilo prednjim čeonim delom najpre u betonsku žardinjeru na trotoaru a potom u betonski stub zgrade „Nišauta“  - stoji u optužnici. 

Foto: J. Ćosin

- Usled toga oštećeni je – kako dalje piše- zadobio teške telesne povrede u vidu povrednog rascepa grudnog dela aorte, nagnječenje oba plućna krila, rascep čaure jetre, prelom nosne hrskavice, unutrašnje iskrvarenje u levu polovinu grudne duplje iz povrednog rascepa grudnog dela aorte, te posledični prestanak disanja i srčanog rada i podlegao je na licu mesta dok je vozač lakše povređen. Optuženi je bio svestan da upravljajući vozilom pre sticanja prava, te da vozeći neprilagođenom brzinom i pod dejstvom alkohola može ugroziti bezbednost javnog saobraćaja i dovesti u opasnost život i telo ljudi pa je na takvo ugrožavanje javnog saaobraćaja pristao, dok je u odnosu na posledicu u vidu smrti pokojnog oštćenog, olako držao da do nje neće doći ili da će moći sprečiti njeno nastupanje, čime je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja – navelo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je zatražilo da se Saši izrekne kazna zatvora, ali nije precizirano na koji vremenski period, kao i da mu se izrekne mera obaveznog lečenja alkoholičara i oduzme vozilo kojim je upravljao. 

Takođe, javna tužba je zatražila da mu se produži pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 11. novembra 2020. godine.

Otac stradalog mladića Miloš Živković, rekao je tada novinarima da je Srba poslednjih godinu dana često bio u Sašinom društvu. 

- Jedva sam ga očuvao, od druge godine sam mu bio i otac i majka, jer sam se razveo sa suprugom. Završio je školu, počeo je da radi sa mnom. Bio mi je uzdanica, kćer mi živi u Švedskoj. Te noći otišao je na žurku kod komšije i više se nije vratio – ispričao je nesrećni čovek.

Suđenje je zakazano za 11. jun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave