TUFNE NA "VITONU": Instalacija japanske umetnice na poznatoj modnoj kući u Parizu (FOTO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

18. 01. 2023. u 17:15

ZGRADA čuvene modne kuće "Luj Viton" iz lanca LVMH, na još čuvenijim pariskim Jelisejskim poljima, osvanula je početkom godine posuta ogromnim višebojnim tačkama, dok s krova sve to, nagnut, nadgleda predimenzionirani crvenokosi ženski lik, obučen u tufnasti odevni predmet, odajući utisak kao da slaže te iste poentilističke krugove po osmanovskoj fasadi.

ТУФНЕ НА ВИТОНУ: Инсталација јапанске уметнице на познатој модној кући у Паризу (ФОТО)

Foto AP

Reč je o prepoznatljivom artističkom projektu poznate japanske konceptualne umetnice Jajoi Kusama (93), koja je svoj stvaralački performans izvela na jednoj od zgrada u najfrekventnijem delu "najlepše avenije na svetu".

Veliki broj turista sa cele zemaljske kugle, koji ovuda prolaze, zastane na trenutak da osmotri koncept i napravi selfi za uspomenu. Tako je bilo i kada smo obišli projekat za ovu reportažu. Ne treba smetnuti s uma da svakoga dana ovuda u proseku prođe po trista hiljada ljudi. To je, svakako, jedna od najposećenijih "galerija" za svakog umetnika.

I u vitrini, ispred koje je gotovo uvek primetan dugački red, naveliko je vidljiv doprinos Kusamine umetničke ruke, jer su izloženi modeli obučeni u tačkasti dizajn. To važi i za čuvene torbe s oznakom "Luj Viton". Na ovaj način spojili su se još jednom umetnost i trgovina na najvišem nivou, što je jedna od svojstvenosti vremena u kome živimo.

Ovo nije prvi put da Jajoi Kusama i "Luj Viton" sarađuju. Japanska umetnica dala je svoj dizajnerski "tač" poznatim torbama 2006. godine. Avangardista i zastupnik poparta, psihodelizma i minimalizma, Kusama je poznata po svojim radovima koje je izlagala od Njujorka do Tokija.

Umetnica rođena 1929. godine, od 1977. dobrovoljno živi u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Tokiju, zbog halucinacija koje ima još od desete godine. U bolnici, osim svoje sobe, ima i zaseban atelje u kojem stvara umetnička dela koja obilaze svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!