NA GOČU KAO U KOŠNICI: Veliki broj gostiju vikend proveo na planini poviše Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

16. 01. 2023. u 13:54

KAO u vreme kada je osamdedestih i devedesetih godina prošlog veka bila aktuelna i veoma popularna zimska akcija „Svi na sneg, svi na Goč“, veliki broj turista, izletnika, vikendaša, zaljubljenika u zimske sportove i prirodu proveo je minuli vikend na ovoj pitomoj planini poviše Kraljeva.

НА ГОЧУ КАО У КОШНИЦИ: Велики број гостију викенд провео на планини повише Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Tridesetak centimetara snega na skijaškoj i sankaškoj stazi, na nadmorskoj visini od 900 metara, kao i lepo vreme, privukli su goste iz Kraljeva i okoline, ali i susednih gradova i opština, pa je Goč podesćao na pravu košnicu. Prednjačile su porodice sa decom, uz sasvim solidan broj iskusnih skijaša, ali i onih koji na smučkama prave svoje prve korake.

- Ima malo gužve valjda zbog toga što je osnovcima ovo poslednji vikend pred početak drugog polugodišta, ali zato nema paprenih cena od kojih se zavrti u glavi. Samo priroda, sneg, čist vazduh u izobilju i skijanje i sankanje za mališane do mile volje. E, to je planina kakva i treba da bude, to je pravi mini odmor da se napune baterije – kaže Ivana Petronijević iz Kraljeva koja je sa porodicom na Goč pristigla u ranim jutarnjim satima.

U skladu sa mogućnostima i vremenskim prilikama, mala skijkaška i staza za sankanje, sasvim su solidno pripremaljene, a korišćenje ski-lifta minulog vikena bilo je potpuno besplatno.


- I to je pokazatelj da se ovde vodi posebna briga o posetiocima, bez obzira da li su tu na jedan ili više dana. Nikada nismo patili za ekskluzivnim zimovanjima na planinama gde je veća gužva nego u gradu i od kojih kućni budžet ne može da se oporavi mesecima – ističe Sara Nikolić koja je sa kćerkicama i suprugom smeštena u obližnjem odmaralištu. - Najvažnije je da deca uživaju, da dan provedu u prirodi, na snegu i čistom vazduhu.

Njene reči potvrđuje vesela atmosfera na stazi za sankanje koju su gotovo „okupirali“ mališani. Pojedini roditelji takođe nisu odoleli da se sankama ili bar skliskom sjure u podnožje.

STARI SJAJ

KRALjEVAČKA lokalna samouprava minulih nekoliko godina ulaže dosta sredstava kako bi Goču (po)vratila stari sjaj. Tako je samo u izgradnju novih paviljona uloženo 65 miliona dinara, montiran je novi ski-lift, kompletna rekonstrukcija puta od Kraljeva biće nastavljena i ove godine, a u planu su i postavljanje dvosed žičare, rekonstrukcija igrališta, izgradnja avantura parka i drugih sadržaja atraktivnih i u zimskom i u letnjem periodu.

- Nekada su na Goču, na organizovanom zimovanju ili rekreativnoj nastavi u prirodi, boravile generacije i generacije đaka ne samo iz svih krajeva Srbije, već i iz ostalih republika bivše Jugoslavije – priseća se jedan iskusni skijaš dok budnim okom motri na svoju unuku. - Sada se, vidim, ponovo ulaže u infrastrukturu što je odličan početni korak da Goč ponovo postane omiljena i planina dostupna svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!