MALO KO ZNA ZA OVAJ PODATAK: Pravoslavni hram potpuno uništen u napadu 11. septembra, sada je zasijao punim sjajem (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2022. u 16:00

GRČKA pravoslavna crkva Svetog Nikole u Njujorku je ponovo zasijala punim sjajem. Jedina bogomolja koja je uništena u napadu na Svetski trgovinski centar 11. septembra je juče otvorena za vernike.

МАЛО КО ЗНА ЗА ОВАЈ ПОДАТАК: Православни храм потпуно уништен у нападу 11. септембра, сада је засијао пуним сјајем (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Obnova je trajala više od dve decenije, a zdanje je projektovao arhitekta Santjago Kalatrava. Obnovljena bogomolja gleda na spomen-fontane Trgovačkog centra.

Novi hram Svetog Nikole je zamenio prvobitnu crkvu koja je uništena tokom napada 11. septembra 2001. godine — jedina bogomolja i jedina zgrada van prvobitnog kompleksa Svetskog trgovinskog centra koja je potpuno uništena.

Arhitektonski je inspirisana vizantijskim uticajima, pre svega Aja Sofijom u Istanbulu. 

Prvobitno planiran za otvaranje 2016. godine, napori na obnovi hrama Svetog Nikole bili su opterećeni kašnjenjima, prekoračenjem troškova i tvrdnjama o finansijskim nepravilnostima.

Godine 2019. osnovana je neprofitna organizacija Prijatelji Svetog Nikole da pomogne završetak projekta, koji je nastavljen pod pokroviteljstvom novoizabranog arhiepiskopa Elpidofora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

VEĆ OSAM MESECI U BOLNICI: Od čega boluje Moka Slavnić - Vratila mi se vera u Boga, molim se u bolničkoj kapeli