NAPAD KOJI JE NAJVIŠE ZABOLEO AMERIKANCE: "Ogromna eksplozija se izvila iznad broda, i dalje pamtim šištanje vatre" (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2022. u 13:57

ŠAČICA stogodišnjih veterana će se okupiti danas, na godišnjicu napada na Perl Harbor, kako bi odali počast saborcima koji su poginuli pre tačno 81 godinu.

НАПАД КОЈИ ЈЕ НАЈВИШЕ ЗАБОЛЕО АМЕРИКАНЦЕ: Огромна експлозија се извила изнад брода, и даље памтим шиштање ватре (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Robert Džon Li je u vreme napada imao 20 godina i živeo je u kući svojih roditelja u pomorskoj bazi, gde je njegov otac upravljao stanicom za ispumpavanje vode.

Robert Džon Li/Foto: AP Photo/Audrey McAvoy

Njega su probudile prve eksplozije, oko 8 sati ujutru, i pomislio je da vrata lupaju zbog jakog vetra, a onda je kroz prozor ugledao japanske avione koji bacaju torpeda i bombe.

Video je kako trup broda USS Arizona postaje tamnonarandžast nakon što ga je pogodila vazdušna bomba.

- U roku od nekoliko sekundi, ta eksplozija sa ogromnim plamenim jezicima se izvila pravo iznad broda – ali stotinama stopa uvis - rekao je Li u intervjuu u ponedeljak posle obilaska luke brodom.

Kaže da se još uvek seća šištanja vatre.

Napad na Perl Harbor se dogodio u nedelju 7. decembra 1941, nešto pre 8.00 časova ujutru. Napad je doveo do vojnog uključenja SAD u tok Drugog svetskog rata na strani Saveznika.

Japanci su brižljivo pripremili akciju napada vazduhoplovstva na američku pomorsku bazu Perl Harbor. Piloti su se dugo pripremali za taj napad učestalim vežbama, dok su japanski špijuni obezbedili tačne podatke o položaju brodova. Neposredno pre napada Japanci su poslali i izviđački avion koji je javio pozicije američkih brodova i aerodroma.

Za napad u relativno plitkoj vodi luke, Japanci su modifikovali svoja torpeda drvenim krilcima na kraju torpeda tako da ne udaraju u dno.

Prvo su male podmornice pokušale da se probiju u luku, no to im ili nije uspelo ili su pak promašile mete. Japansko vazduhoplovstvo je luku napalo oko 7 časova i 40 minuta po lokalnom vremenu. Iako su Amerikanci posedovali radar i njime primetili dolazak velikih formacija aviona, nikakva uzbuna u bazi nije bila podignuta sve dok Japanci nisu počeli da zasipaju vojne objekte (luku, aerodrome i hangare) bombama i torpedima.

Iznenađenje je bilo potpuno, a Japanci su u kratkom roku uništili i oštetili gotovo sve američke avione na sletnim stazama. Američki brodovi su bili poređani u luci jedan uz drugi kao u mirnodopskim uslovima pa su ih japanski bombarderi i torpedni avioni jedan za drugim potapali. U 8 časova i 50 minuta usledio je i drugi napad koji je završio započeto. Sveukupno je u borbama učestvovalo više od 300 japanskih aviona.

Japanci su izgubili u akciji 29 aviona, 5 malih podmornica, oko 50 ubijenih pilota i podmorničara i jednog podmorničara koji je zarobljen. Američki gubici iznosili su oko 3.300 poginulih mornara, vojnika i pilota, dok je više od 200 aviona uništeno ili oštećeno. Gotovo svi bojni brodovi u luci su bili oštećeni od kojih Oklahoma i Arizona i zastareli Juta više nikada nisu učestvovali u borbama. Ostali su popravljeni i korišćeni su u kasnijim okršajima u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina