ČUDESAN PRIZOR: Bijeljinom se vijorila najduža zastava Srpske (FOTO)

V.Mitrić

12. 05. 2022. u 20:01

U BIJELjINI je danas razvijena najduža zastava Srpske, od Ulice Vuka Karadžića do zgrade Gradske uprave, čime su obeleženi Dan Vojske Republike Srpske i – Dan pobede nad fašizmom.

ЧУДЕСАН ПРИЗОР: Бијељином се вијорила најдужа застава Српске (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Zamenik predsednika Republičke omladine Srpske Bane Stajić rekao je da je ovim činom iskazan protest zbog sve zastupljenijeg nacizma i ekstremizma na tlu Evrope, kao i da je odata počast svim borcima koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske.

- Nažalost, 77 godina nakon završetka Drugog svetskog rata nacizam se u Evropi budi. Ostale su zapamćene reči savezničkih generala: Oslobodili smo Evropu od nacizma, ali nam ona to nikada neće oprostiti. Razvijanjem najduže zastave Srpske dokazali smo da smo jedinstveni u namjeri da sačuvamo otadžbinu i da nas nikakve političke ili bilo kakve druge podjele ne mogu spriječiti u tome – naveo je Stajić.

Predsednik Republičke stranke Srpske Mladen Petrović istakao je da je akcija sprovedena bez ikakvih političkih obeležja, a da su se sugrađani okupili vođeni osećanjem patriotizma.

- Prisustvovali smo veličanstvenom događaju za Bijeljinu i Semberiju. Svesni smo da mnogi faktori utiču na Srbe i Republiku Srpsku, da živimo u vremenu kada gubimo identitet, kada ne znamo ni kako izgleda naša zastava. Moramo baštiniti tradiciju i istoriju jer ako njih ne sačuvamo, ne možemo se nadati boljoj budućnosti – naglasio je Petrović i poželio da zastava bude razvijena i u drugim opštinama i gradovima Srpske.

Republička omladina Srpske /ROS/, koja je inicijator događaja, poručila je da su svi sugrađani koji su se pojavili u centru Bijeljine ujedno organizatori akcije. Oni su zahvalili predstavnicima boračkih organizacija, Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj na blagoslovu, svim političkim strankama sa područja grada, gradonačelniku i Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama, sportskim klubovima, udruženjima i organizacijama, „Radnikovim“ i drugim navijačkim grupama i pojedincima.

Posebnu zahvalnost izrazili su načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću i gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, koji su odobrili da najduža zastava Republike Srpske bude dopremljena u Bijeljinu, kao i većinskom vlasniku Tehničkog remonta Bratunac Slavenu Ristiću.

Najduža zastava Republike Srpske (527 metara duga, 4,6 metara široka) prvi put je razvijena prilikom obeležavanja 9. januara – Dana Republike u Istočnom Novom Sarajevu, a u Bijeljini je danas razvijena u dužini od 250 metara, koliko su dozvolili uslovi terena u centru grada.

BONUS VIDEO - HILjADE VERNIKA POD OSTROGOM: Veličanstvene slike iz Crne Gore-danas je poklonjenje Svetom Vasiliju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo