APOKALIPTIČNE SLIKE IZ JUŽNE AMERIKE: Desetine mrtvih i nestalih, crna reka vuče sve sa sobom (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

02. 02. 2022. u 10:03

NAJMANjE 24 osobe su poginule u odronu zemlje u glavnom gradu Ekvadora Kitu, a 12 ih je nestalo, rekao je gradonačelnik Santijago Guarderas, dok su spasilačke ekipe pretraživale kuće i ulice prekrivene blatom nakon najveće poplave u poslednje dve decenije.

АПОКАЛИПТИЧНЕ СЛИКЕ ИЗ ЈУЖНЕ АМЕРИКЕ: Десетине мртвих и несталих, црна река вуче све са собом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Olujna kiša koja je pala u ponedeljak u noći izazvala je poplavu u kanjonu u blizini radničkih četvrti La Gaska i La Komuna. Blato i kamenje odronili su se na kuće i izazvali prekid snabdevanja električnom energijom.

Agencija za upravljanje hitnim situacijama saopštila je da je povređeno 48 osoba.

- Videli smo veliku crnu reku kako vuče sve sa sobom, morali smo da se popnemo na zidove da je izbegnemo - rekla je Alba Kotakači, žiteljka Kita koja je evakuisala svoje dve kćerke iz njihove kuće.

- Tražimo nestale - dodala je.

Na snimcima koje su objavile svetske agencije vidi se bujica koja odnosi stabla, vozila, kontejnere pa čak i stubove, dok neke ljude komšije spasavaju iz blata i vode.

Vlasti još nisu odbacile mogućnost novih odrona. Gradonačelnikova kancelarija organizovala je skloništa za pogođene porodice i počelo je raščišćavanje ulica.

Jaka kiša pada u nekoliko delova Ekvadora i izaziva prelivanje reka, zbog čega su ugrožene stotine kuća i puteva. U ponedeljak je u Kitu palo 75 litara kiše po kvadratnom metru, što je najviše u gotovo dve decenije.

BONUS VIDEO:

EVROPA BROJI MRTVE: Katastrofalne poplave napravile pustoš u Nemačkoj i Belgiji

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri