SMANJENJE REGRESA ZAKOČILO PROIZVODNJU: Gradonačelnik Kragujevca sa radnicima "Fijat plastika", štrajk još bez rešenja

M. LUKOVIĆ

15. 04. 2021. u 19:00

RADNICI preduzeća "Fijat plastik" već dva meseca su u generalnom štrajku, nezadovoljni zbog umanjenja zarada, ali rešenja ovog problema još nema.

СМАЊЕЊЕ РЕГРЕСА ЗАКОЧИЛО ПРОИЗВОДЊУ: Градоначелник Крагујевца са радницима Фијат пластика, штрајк још без решења

Foto: Arhiva "Novosti" i M. Luković

Predstavnike radnika je primio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji je obećao da će, uz pomoć Vlade Srbije i u razgovorima sa menadžmentom "Fijata", pokušati da nađe obostrano prihvatljivo rešenje.

Posle razgovora sa radnicima "Fijat plastika", gradonačelnik je novinarima izjavio da razume muke zaposlenih, kao i da su njihovi zahtevi opravdani jer su im primanja svedena na minimum. Dodao je da mnogi od njih imaju kredite i da su u teškoj poziciji. Međutim, reč je o inostranom poslodavcu i ingerencije lokalne samouprave su male.

Podsetimo, problemi u "Fijat plastiku", koji je u vlasništvu italijanske kompanije i proizvodi branike za automobil "500 L", počeli su početkom godine. Odlukom poslovodstva, radnicima su umanjene zarade, a oni su "odgovorili" štrajkom upozorenja koji je počeo 12. januara. Sredinom narednog meseca su započeli i generalni štrajk jer im je plaćeno odsustvo umanjeno na 60 odsto zarade, a regres drastično smanjen, što se odražava i na prosek zarada. Radnici traže da se to vrati na prethodni nivo, koji je važio do početka godine.

- Preneli smo gradonačelniku da je iznos regresa koji nam je poslovodstvo samovoljno umanjilo, za sve radnike, oko 30.000 evra godišnje. To za "Fijat" nije neka cifra, a za nas je ogromna. Svaki dan štrajka kompaniju, samo za energente, košta 45.000 evra, a time i državu Srbiju, koja je trećinski vlasnik - kaže Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

PROTEST

SINDIKAT i radnici "Fijat plastika" su odlučili da 24. aprila organizuju protestni skup ispred zdanja Skupštine grada, jer su dosad štrajkovali na svojim radnim mestima, u fabričkom krugu.

FABRIKA AUTOMOBILA

NAJVEĆA firma u sistemu FCA Srbija u Kragujevcu, Fabrika automobila, direktno je zavisna od proizvodnje u "Fijat plastiku" koji je jedini dobavljač branika za model "500 L". Radnici u Fabrici automobila bili su na plaćenom odsustvu bili od 24. marta, a 12. aprila su počeli sa radom. U sindikatu ove fabrike česta plaćena odsustva pravdaju trenutnim stanjem na tržištu, odnosno da je politika "Fijata" da ne stvara zalihe, već proizvodnju organizuje u skladu sa zahtevima kupaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu