PREKRETNICA U ENERGETSKOJ POLITICI SRBIJE: Poslanici danas raspravljaju o novim zakonima

E.B.T.

15. 04. 2021. u 12:58

ČETIRI predloga zakona iz oblasti rudarstva i energetike, o kojima se danas raspravlja u Narodnoj skupštini, predstavljaju prekretnicu u odnosu na dosadašnju politiku Srbije u ovom sektoru koja se do sada bazirala na korišćenju energije iz termoelektrana i hidroelektrana.

ПРЕКРЕТНИЦА У ЕНЕРГЕТСКОЈ ПОЛИТИЦИ СРБИЈЕ: Посланици данас расправљају о новим законима

Foto Tanjug

Ovo je danas izjavila resorna ministarka Zorana Mihajlović ističući da novi propisi predviđaju da se energetska politika naše zemlje bazira na korišenju obnovljivih izvora.

- Želimo da postavimo temelje da energetika bude pokretač privrednog razvoja, da njeno učešće ne bude samo pet odsto bruto domaćeg proizvoda, nego da dođe i do 10 procenata BDP-a - naglasila je Mihajlovićeva predstavljajući predloge zakona. - Srbija donosi moderne zakone koji će omogućiti zelene investicije i zelenu energetiku. Trebalo bi da doprinesu klimatski održivom privrednom razvoju naše zemlje, koji već postoji u svetu.

Ona je ocenila da Srbija do sada nije vodila računa ni o tome kako se odnosi prema energetici, niti da zaštiti mineralne resurse i da ih efikasno koristi.

- Sa ovim zakonima naša zemlja se usklađuje sa evropskim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine - naglasila je ministarka. - Srbija se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala na zelenu agendu, odnosno da do 2040. godine koristi 40 odsto energije iz obnovoljivih izvora, a do 2050. godine 50 odsto. To Srbija može, a zakoni su prvi korak ka tome.

Ona je navela da danas poslanici raspravljaju o predlogu četiri akta, a to su Predlog izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Predlog izmene i dopune zakona o energetici i o dva nova predloga zakona - Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo je, kako ističe, na novim predlozima akata radilo u saradnji sa ostalim ministarstvima, direkcijama, preduzećima, civilnim sektorima, a o njima se raspravljalo i kroz radne grupe i kasnije kroz javne rasprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!