KREDITI DO OSME DECENIJE: Poslednjih godina u Srbiji banke sve češće pomeraju gornju granicu za pozajmice najstarijih sugrađana

B. Ca.

01. 04. 2021. u 17:29

BANKE sve više pomeraju gornju starosnu granicu do koje penzioneri mogu da otplaćuju kredite, a odnedavno je ona pomerena na 80 godina.

KРЕДИТИ ДО ОСМЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Последњих година у Србији банке све чешће померају горњу границу за позајмице најстаријих суграђана

Foto Tanjug

Sada najstariji sugrađani mogu da se zaduže i dogovore otplatu pozajmice gotovo do ulaska u devetu deceniju, dok pozajmljeni iznos ide od nekoliko desetina do nekoliko miliona dinara. Važno je da poslednja rata bude pre navršene osme decenije života.

Prema propisu Narodne banke Srbije, keš krediti se otplaćuju maksimalno 71 mesec, odnosno podignuti u ovoj godini, najkasnije moraju biti vraćeni za pet godina i 11 meseci.

Osim ovog podatka, većina banaka na domaćem tržištu ne precizira starost krštenice, dok tek poneka na svom sajtu objavljuje i taj podatak o klijentu.

Svakako je u pitanju poseban bankarski proizvod, a krediti za penzionere, senior, ili evergrin samo su neki od naziva za ovu vrstu zajma. Finansijske ustanove insistiraju da uz njih ide i životno osiguranje.

- To je u poslednje vreme postalo uobičajeno, dok je pre desetak godina bilo nezamislivo - priča nam penzionerka Mirjana Mirković iz Kragujevca (72), koja već dve godine otplaćuje kredit.

- Podigla sam ga da pomognem unuku da kupi auto, a sad teram i supruga da uzme i on pozajmicu, pa da do unukinog 18. rođendana, a njegovog 80. otplatimo i tu pozajmicu.

MOŽE I BEZ KAMATE

BANKA kod koje najveći broj penzionera ima otvoren račun preko koje prima penziju Banka poštanska štedionica nudi posebnu vrstu kredita koji se može dobiti bez kamate. Uslov je da bude otplaćen za šest meseci, a na ovaj način penzioneri mogu da podignu od 20.000 do 200.000 dinara.

Kako bankari objašnjavaju, odluka o pomeranju granice za davanje kredita najstarijim klijentima ne čudi s obzirom na to da su oni najsigurnije platiše i jedini sa sigurnim primanjima.

- Pozajmicu smo morali da pokrijemo životnim osiguranjem, što je banka preuzela na sebe - kaže naša sagovornica.

- Znala sam da će kamata biti veća nego kod mlađih, gotovo dvostruko - umesto oko osam, nama je 14 procenata, ali ćerka već ima kredit za stan, pa sam uprkos lošijim uslovima uzela zajam.

Pojedine banke kod ovih seniorskih zajmova navode samo maksimalni rok otplate od 71 mesec, a u prve tri godine kamata je fiksna, a posle toga promenljiva i jednaka je zbiru šestomesečnog belibora i marže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)