EVO ZAŠTO POSKUPLJUJE PUTARINA U SRBIJI: Cene će biti više za pet do šest odsto

Z. R.

10. 11. 2020. u 09:33

VOŽNjA auto-putem kroz Srbiju uskoro bi mogla biti skuplja za pet do šest odsto. Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak izjavio je u ponedeljak da će predložiti Vladi Srbije korekciju cena. On je istakao da to ne bi bilo veliko poskupljenje, a da bi "Putevi" imali na raspolaganju više novca za održavanje i obnovu putne mreže i saobraćajnica koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

ЕВО ЗАШТО ПОСКУПЉУЈЕ ПУТАРИНА У СРБИЈИ: Цене ће бити више за пет до шест одсто

Foto Tanjug

Poslednji put je putarina poskupela u junu prošle godine, kada su cene uvećane za 12 odsto, a pre toga su korigovane za 10 odsto u januaru 2017. godine.

Saglasnost nadležnih "Putevi" čekaju i za početak naplate putarine na saobraćajnicama nižeg reda. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, predlog je da u prvoj fazi ovog projekta počne naplata na Ibarskoj magistrali i na putu između Beograda i Niša.

Putarinu bi trebalo da plaćaju samo kamioni, a cilj je da se teretnjaci sklone sa magistrala i usmere na auto-puteve. Ova ideja spominjana je još pre nekoliko godina, ali je aktuelizovana posle otvaranja deonica na Auto-putu "Miloš Veliki", jer su uprkos novom koridoru teretnjaci nastavili da tutnje Ibarskom magistralom, kako bi izbegli plaćanje putarine.

U Planu javnih nabavki, koji je ovo preduzeće usvojilo 30. oktobra, piše da će u četvrtom kvartalu, odnosno do kraja 2020. godine, biti raspisan tender za uvođenje sistema naplate putarine na putevima nižeg reda. Navedena je i cifra od 250 miliona dinara, koliko je procenjeno da bi mogla koštati oprema za naplatu.

U "Putevima" su u ponedeljak, ipak, zvanično na pitanja "Novosti" odgovorili da u ovom trenutku projekat uvođenja naplate na magistralama nije aktuelan, zbog ekonomske situacije, uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i zbog činjenice da početak realizacije ovog projekta zavisi, pre svega, od saglasnosti Vlade Srbije, kao i resornog ministarstva.

RAČUNICA

POVEĆANjE od oko pet odsto značilo bi da putarina od Beograda do Preševa umesto 1.460 dinara, košta oko 1.550 dinara, dok bi za vožnju između prestonice i Dimitrovgrada vozači plaćali nešto više od 1.350 dinara. Naknada za deonicu Beograd-Šid bila bi oko 430 dinara, a od Beograda do Čačka oko 440 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024