BRZO SE OPORAVLJAMO: Razgovor premijerke sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda

V. N.

12. 10. 2020. u 22:20

SRBIJA je zainteresovana za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i nakon isteka aktuelnog aranžmana. To je u ponedeljak, izjavila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, naglašavajući da ovakva saradnja najbolje promoviše našu zemlju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

БРЗО СЕ ОПОРАВЉАМО: Разговор премијерке са представницима Међународног монетарног фонда

Predsednica Vlade za vreme video-poziva sa Jan kes Martejnom / Foto Tanjug

Brnabićeva je putem video-linka razgovarala sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Jan Kes Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama, koji Srbija ima sa ovom institucijom do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Prvi čovek delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da državi nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani ponovo mogli biti samo savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. Ukazujući na ovakve pokazatelje, istakao je da u narednoj godini očekuje još brži oporavak privrede.

- U narednoj vladi prioritet će biti program "Srbija 2025", jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti - istakla je premijerka. - Prema tome, planirana je još veća aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta. Naročito ohrabruje privredni rast sektora poljoprivrede, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Predsednica vlade istakla je da je značajna podrška i IT industriji, u kojoj vidi veliki potencijal i koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države. Naglasila je da je više nego jasno da naša ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku i nove tehnologije.

FISKALNA DISCIPLINA

SAGOVORNICI su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu. Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF, najavljeno je da će dogovori uskoro biti i konkretizovani, po završetku aktuelnog aranžmana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024