VAŽNA INFORMACIJA ZA GRAĐANE: Kako će izgledati održavanje grejanja ove sezone

E.B.T.

24. 09. 2020. u 14:00

TEHNIČKO održavanje sistema grejanja u toku ove zime može da bude ozbiljan problem.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ГРАЂАНЕ: Како ће изгледати одржавање грејања ове сезоне

Foto D. Milovanović

Kvalitetnih majstora je sve manje, a ukoliko se pandemija zahukta i oni počnu da se zaražavaju, to bi moglo da dovede do teškoća. Ovo je najveća bojazan predstavnika najvećih srpskih toplana koji su se, u utorak u Smederevu, sastali kako bi razmotrili stepen spremnosti za predstojeću grejnu sezonu. Situacija je sada stabilna i očekuje se da bi sa grejanjem trebalo da se startuje bez problema, jer su ugovorene dovoljne količine energenata za početak. Iako nisu završeni svi planirani remontni radovi zbog epidemiološke situacije, to neće predstavljati problem. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić istakao je da se ne očekuje korekcija cena grejanja. Međutim, odluku donose lokalne samouprave, a njihovi konačni odgovori na predloge toplana stići će, verovatno, kada počne grejna sezona.

- Što se nas u Ministarstvu tiče, s obzirom na to da nije dolazilo do nekih značajnih korekcija cena energenata, koji su inače glavni element za formiranje cena, mi ne očekujemo da bi trebalo da dođe do nekih korekcija, ali, normalno, poslednja reč je na toplanama i na lokalnim samoupravama - rekao je Predić.

Direktor Poslovnog udruženja toplane Srbije Dejan Stanković ističe da se na tržištu radne snage ne mogu naći adekvatni radnici za tehničko održavanje sistema.

- Postaje problem naći kvalitetnog majstora koji može da odgovori tim poslovima, sve ih je manje, a oni su sve stariji - objašnjava Stanković. - Postavlja se pitanje kako tehnički održati sistem, ako tokom zime virus krene ozbiljnije da se širi i ako ovi ljudi, kojih ima relativno malo, budu ispadali iz stroja, počnu da se razbolevaju. To postaje ozbiljan problem. Takva situacija nije samo u našoj oblasti, već i u elektro i gasnom sektoru. To je priča koja se neumitno dešava pred očima svih.

SVE JE SPREMNO

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić istakao je da je snabdevanje stabilno i da je sve spremno.

- Prema informacijama koje do sada ima Ministarstvo, na bazi izveštaja koje dobijamo iz toplana, sve ide prema planu, mislim da je sve spremno - istakao je Predić. - Što se tiče energenata, na nivou republike, snabdevanje je stabilno, mazuta i svih energenata ima dovoljno, tako da je na toplanama da sve to sada izugovaraju, obezbede i da krenu u grejnu sezonu.

On ističe da ima dosta poslova za majstore u toku grejne sezone, zbog kojih moraju da ulaze u stanove, kao što su ozračivanje vertikala, radijatora, pucanje cevi, curenje... Stanković ocenjuje da su ugovorene količine energenata dobre za start.

- Od ukupno planiranih količina gasa, za 61 odsto su potpisani ugovori, a isto toliko i za toplotnu energiju koja se kupuje od EPS, TENT i "Kostolca" - navodi naš sagovornik. -

Ugovoreno je 37 procenata od planiranih količina mazuta, a 86 odsto uglja.

Remontni radovi su, kako kaže, obavljeni u manjoj meri u odnosu na ambiciozne planove zbog pandemije i zaštitnih mera. Stanković ocenjuje da to ne bi trebalo da ugrozi početak sezone. Prema njegovim rečima, toplane su ispoštovale rok da do 1. septembra podnesu predloge o korekciji cena grejanja svojim lokalnim samoupravama. One će da procene da li su troškovi, koji su prikazani, opravdani ili ne i na osnovu toga doneti odluku.

Standardni rok za početak grejne sezone je 15. oktobar, ali lokalne samouprave imaju propisane različite datume, koje malo odstupaju od ovog termina. Grejanje, u većini opština, počinje kada je temperatura tri dana zaredom ispod 12 stepeni, ali i tu ima razlika. Funkcionalne probe kreću posle 1. oktobra u zavisnosti od vremenskih prilika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?