NA PAUZI 12.000 PREDUZETNIKA: Zbog pandemije i testa samostalnosti u 2020. veliki broj privremeno odjavljenih

S. BULATOVIĆ

18. 07. 2020. u 13:00

DEO preduzetnika i dalje ne uspeva da normalizuje poslovanje. Iako im u novom naletu pandemije nije zabranjen rad, određeni broj se i dalje - sam odjavljuje.

НА ПАУЗИ 12.000 ПРЕДУЗЕТНИКА: Због пандемије и теста самосталности у 2020. велики број привремено одјављених

Foto AP

Od početka godine do polovine jula delatnost je privremeno odjavilo njih 12.185. Tokom čitave prošle godine na ovaj korak se odlučilo 10.315 preduzetnika, podaci su Agencije za privredne registre.

Teški uslovi poslovanja nisu uvek razlog za privremenu odjavu. Kako objašnjavaju u APR, privremeni prekid obavljanja delatnosti, po Zakonu o privrednim društvima, mogu da prijavljuju samo preduzetnici. Oni to čine u slučaju kada nemaju poslovođu na koga mogu preneti obavljanje delatnosti za vreme korišćenja godišnjeg odmora, duže sprečenosti obavljanja delatnosti i sličnih razloga.

- Za vreme privremenog prekida obavljanja delatnosti, preduzetnik se vodi kao aktivan u registru privrednih subjekata, ali mu ne teku poreske i druge obaveze za vreme trajanja prijavljenog prekida - kažu u Agenciji za privredne registre. - Tokom ove godine među onima koji su privremeno odjavili delatnost najviše je preduzetnika koji se bave računarskim programiranjem, konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem, frizerski i kozmetički saloni, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultanti u infirmacionim delatnostima i taksi prevoznici.

KREĆU HRABRI

GODINA obeležena pandemijom, vanrednim stanjem i skoro paralisanim poslovanjem u određenim granama, nije svima uterala strah u kosti. Od početka godine osnovano je 4.548 firmi, svega 2,4 odsto manje nego lane. Preduzetnici su bili oprezniji. U poduhvat je krenulo njih 13.577, što je 37,7 odsto manje nego prošle godine.

I pored teških uslova poslovanja, broj onih koji su okačili katanac je manji nego lane. U ovom periodu ugašeno je 1.786 firmi, što je četiri odsto manje nego lane. Među preduzetnicima, od posla je odustalo njih 1.862, što je 15 odsto manje nego lane.

U slučaju programera, a njih je skoro 5.000 među odjevljenim, pandemija nije glavni razlog pauze. Od početka marta preduzetnici da bi ostali paušalci moraju da prođu test samostalnosti. U IT sektoru se, međutim, dešavalo da velike kompanije umesto da zaposle radnike, angažuju ih kao preduzetnike. Oni, između ostalih, ne bi prošli ovu proveru, pa je to verovatno razlog što se određeni broj odlučio za odjavu.

- Preduzetnici su privremeno prekinuli poslovanje zbog otežanih uslova koje je izazvala korona, ali oni nisu većina - smatra Snežana Mitrović iz Udruženja Računovodstvena komora Srbije. - Najviše je među njima paušalaca koji su odustali zbog testa samostalnosti. Ukoliko se utvrdi da nisu samostalni, preti im dodatno poresko opterećenje prihoda koje ostvaruju od usluga i prometa dobara sa drugim pravnim licima. Upozoravali smo Ministarstvo finansija kakav će efekat imati te zakonske izmene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)