KINA UZVRAĆA UDARAC: Donosi zakon o carinama u jeku trgovinskih tenzija sa SAD i EU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 04. 2024. u 20:05

KINA je danas usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Доноси закон о царинама у јеку трговинских тензија са САД и ЕУ

Foto: Tanjug

Nova pravila stupiće na snagu 1. decembra i trebalo bi da ukažu najvećim trgovinskim takmacima na sposobnost Pekinga da im uzvrati ukoliko uvedu carine na izvoz kineskih proizvoda, preneo je Rojters.

Agencija navodi da je to najnoviji u nizu kineskih instrumenata zaštite trgovine, dok Peking održava krhko ekonomsko primirje sa Vašingtonom, nakon trgovinskog rata koji je počeo kada je Donald Tramp bio predsednik SAD.

Reč je o zakonskim odredbama koje se odnose na kineske carine na uvoz i izvoz, počev od poreskih olakšica do prava Kine da uzvrati zemljama koje krše trgovinske sporazume.

Ovaj zakon je odobren istog dana kada je američki državni sekretar Entoni Blinken posetio Kinu radi razgovora koji su doneli mali napredak u vezi sa spornim pitanjima, poput američkih žalbi na jeftin kineski izvoz.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori