HOĆEMO DA KUPIMO DEO LUKA PIREJ I SOLUN: Vučić - Mi imamo pare, to nije problem

Novosti online

12. 02. 2024. u 16:01

DANAS na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma u Palati Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbiji potrebna luka zbog izvoza kojeg će biti sve više, i da je Srbija spremna da kupi određene kapacitete luka Solun ili Pirej.

ХОЋЕМО ДА КУПИМО ДЕО ЛУКА ПИРЕЈ И СОЛУН: Вучић - Ми имамо паре, то није проблем

Foto: Tanjug Vladimir Sporcic/Profimedia

- Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Važno nam je da koristimo kapacitete Soluna i Pireja, čak i da kupimo deo luke, određene kapacitete 5-10 odsto. Mi imamo pare, to nije problem. Nama je potrebno da imamo brži izvoz u svet i razgovarali smo o tome - naveo je Vučić.

Kada povećamo automobilsku proizvodnju, sa rudnicima, železarom, to će nam biti potrebno, naveo je on.

Borićemo se za svaku grčku i srpsku kompaniju

- Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato ne slučajno zamolio premijera Micotakisa danas, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište, jer je danas Srbija drugačija - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Takođe, istakao je da je Srbija ranije imala problem sa NPL-ovima, to jest problematičnim kreditima sa grčkim bankama od čak oko 30 odsto.

- Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju, da to ostane tako dovoljno snažno - naveo je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO BEBE NE TREBA LJUBITI? Dr Milićević za Novosti: Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

ZAŠTO BEBE NE TREBA LjUBITI? Dr Milićević za "Novosti": Kako da dete zaštitite od bolesti koja se vratila na velika vrata (VIDEO)

PEDIJATAR dr Saša Milićević rekao je za "Novosti" da neće svaka beba obolela od velikog kašlja završiti na bolničkom lečenju. Kako se bebe leče? Koja se terapija primenjuje? Koliko traje vakcinalni imunitet? Samo su neka od pitanja koje smo postavili pedijatru dr Milićeviću u prvoj epizodi podkasta "Nije samo naslov ".

06. 02. 2024. u 15:17

Komentari (30)

SAN POSTAJE JAVA: Meridianbet te vodi na EURO2024. Pogodi najveću kvotu i budi deo spektakla!