"ZAPAD JE SAM POTKOPAO POVERENJE U SOPSTVENE INSTITUCIJE": Oštra poruka iz Kremlja - Rusija gradi novi sistem ekonomskih veza

Novosti online

27. 01. 2024. u 13:59

MOSKVA radi na tome da izgradi novi sistem ekonomskih veza, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za "Vašington post".

ЗАПАД ЈЕ САМ ПОТКОПАО ПОВЕРЕЊЕ У СОПСТВЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ: Оштра порука из Кремља - Русија гради нови систем економских веза

Foto: Profimedia

- Rusija gradi novi sistem ekonomskih veza jer se prethodni pokazao kao nepouzdan, lažan i opasan - istakao je Peskov.

U tekstu američkog medija tvrdi se da Moskva navodno namerava da poremeti međunarodni finansijski sistem kojim dominiraju Sjedinjene Američke Države i da iz tog razloga jača veze sa Kinom i Globalnim jugom.

Peskov je to demantovao, ističući da Moskva traži načina da stvori alternativu tom sistemu. On je naveo i da je svojim akcijama Zapad sam potkopao poverenje u sopstvene institucije, bez ikakvog učešća Moskve u tome.

Kao što je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, trenutni finansijski sistem ne može se nazvati idealnim, izbalansiranim niti se može reći da da uvažava interese većine zemalja. 

Naprotiv, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov naglasio je da je uvođenje sankcija Moskvi potvrdilo nepouzdanost američko-centričnog finansijskog sistema, budući da na ovaj način Vašington samo pokušava da izgladi rastuće kritike na račun neuspeha restriktivne politike Bele kuće. 

Uprkos tome, mnogi, uključujući stručnjake Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, shvataju da nije bilo moguće izazvati kolaps ruske ekonomije i potkopati njenu tehnološku nezavisnost.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)