Transformacija poslovanja kroz SME HUB: Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Promo

05. 01. 2024. u 10:00

Okupljajući profesionalce iz privrede, SME HUB predstavlja ključnu inicijativu u procesu transformacije poslovanja lokalnih firmi i uspostavljanju partnerstava sa multinacionalnim kompanijama. S fokusom na unapređenju poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, SME HUB donosi inovativan pristup podršci, objedinjujući ekspertizu, finansijska sredstva i proaktivnu saradnju sa raznolikim industrijama. U razgovoru, direktor SME HUB-a, Aleksandar Goračinov, deli svoje viđenje o izazovima i koristima koje ovaj projekat može doneti poslovnom okruženju u Srbiji.

Трансформација пословања кроз СМЕ ХУБ: Подршка развоју малих и средњих предузећа у Србији

Foto: Promo

Šta je SME HUB i zašto je važan za Srbiju?

SME HUB čini tim stručnih ljudi i iskusnih profesionalaca, koji dolazi iz privrede i koji se bavi transformacijom poslovanja lokalnih firmi i podrškom u ostvarivanju partnerstva sa multinacionalnim kompanijama. Naša misija je da transformišemo poslovanje lokalnih firmi i pružimo im podršku da se povežu sa velikim kompanijama, a sve to uz finansiranje, odnosno bespovratna sredstva. SME HUB ima budžet, koji je vredan više od 7 miliona švajcarskih franaka, sa namerom da što veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća prođe kroz proces poslovne transformacije u narednih pet godina. Zadatak nam je da multinacionalne kompanije povežemo sa adekvatnim domaćim dobavljačima i da kroz analizu njihovog poslovanja, uz konsultante, finansiramo i koordiniramo modernizaciju poslovanja i tako otklonimo sve eventualne prepreke za uspostavljanje dalje saradnje. Krajni cilj je da lokalno preduzeće koje je ušlo u projekat postane dobavljač multinacionalnoj kompaniji i na taj način uđe na globalno tržište. SME HUB je produkt javno-privatnog partnerstva Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i srpske kompanije ICT Hub i predstavlja važnu sponu u srpskoj privredi i podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Koje konkretne koristi očekujete da SME HUB donese u poslovnom okruženju Srbije?

Naš zadatak je da stvorimo neophodne uslove za transformaciju poslovanja, odnosno za unapređenje poslovnih performansi i funkcija domaćih malih i srednjih preduzeća kako bi odgovorili na sve zahteve multinacionalnih kompanija. Očekujem da će ovo povećati produktivnost srpskih firmi, proširiti njihovo potencijalno tržište i na kraju dovesti do povećanja obima poslovanja i novih radnih mesta. Vredi napomenuti da je ovaj projekat drugačiji od ostalih u Srbiji po tome što pored finansijskog elementa, odnosno bespovratnih sredstava, pokriva raznovrsne industrije poput automobilske, građevinske, robe široke potrošnje i druge, ali i kreira aktivnu platformu saradnje za sve tržišne učesnike. S obzirom da se radi o veoma živoj stvari, kao i da je jedina konstanta promena, trudimo se da budemo preduzetni i agilni, a sam ključ nalazi se u razumevanju potreba tržišta, malih i srednjih preduzeća i multinacionalnih kompanija.

Foto: Promo

Koji su kriterijumi koje MSP moraju da ispune kako bi bila deo SME Hub-a?

Postoje određeni kriterijumi koji su neophodni za ulazak u projekat, a to je da domaće malo ili srednje preduzeće ima minimum 15 zaposlenih, da postoji 3 godine, da ima godišnji prihod od 200 hiljada evra i da je 51 posto u srpskom vlasništvu. To su neki osnovni kriterijumi za ulazak u program, ali postoje i neki specifični uslovi koje postavljaju multinacionalne kompanije, a koji se tiču procesa, sertifikacija, licenci, standarda... Svaka velika kompanija u zavisnosti od industrije ima svoje određene standarde koje malo ili srednje preduzeće mora da ispuni kako bi postalo njihov dobavljač. Mi u tom povezivanju igramo ključnu ulogu, kao i u tome da domaće firme dostignu te određene standarde, kroz poslovnu transformaciju, kako bi ostvarile saradnju sa multinacionalnim kompanijama.

Koji su izazovi, a koje su prepreke sa kojima se mala i srednja preduzeća u Srbiji najviše suočavaju tokom procesa transformacije?

Kada je reč o preprekama i izazovima u samom procesu transformacije poslovanja, na osnovu dosadašnjeg iskustva, suočili smo se s dva ključna aspekta. Prvi je otpor prema promenama i očekivanja brzih rezultata po principu „sada i odmah“, a drugi je smena generacija u vlasničkoj strukturi koja može izazvati diskontinuitet u tržišnom nastupu. Da bi sproveli adekvatne korektivne mere u ovom domenu, potreban je transfer znanja i iskustva iz raznih segmenata, što je deo procesa poslovne transformacije. Kako bismo kvalitetno i adekvatno sproveli sve ono što je neophodno, sklopili smo važna strateška partnerstva sa relevantnim stejkholderima iz privatnog, vladinog i nevladinog sektora i raznih udruženja i organizacija. Verujemo da će nam ovako značajna partnerstva sa OTP bankom, Švajcarskom privrednom komorom, Razvojnom agencijom Srbije, Nemačkom privrednom komorom AHK i drugim predstavljati svojevrstan faktor sinergije i dati izuzetan doprinos u daljim aktivnostima na razvoju sektora malih i srednih preduzeća.

Kakvo je interesovanje za sada i kakva su vaša očekivanja za naredni period?

Projekat je započet u julu i dosadašnje iskustvo se pokazalo veoma pozitivno. Postoji izuzetna prihvaćenost kako od malih i srednjih preduzeća, tako i od multinacionalnih kompanija. Više od 15 multinacionalnih kompanija i preko 20 malih i srednjih preduzeća su do sada izrazile zainteresovanost za učešće u projektu, dok je 6 kompanija već u procesu započinjana transformacije uz našu podršku. Veliki broj lokalnih firmi je uzelo i učešće na našem prvom SME Karavanu u Valjevu, gde su izrazili zainteresovanost za projekat, a očekujemo da nam se pridruže i firme iz ostalih krajeva Srbije koje planiramo da posetimo tokom narednih meseci. Očekivanja su velika i nadamo se da ćemo uspešno realizovati postavljene ciljeve u prvih pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)