KAKO DA UŠTEDITE STRUJU TOKOM LETA: Jednostavni saveti koji će vam smanjiti račune i sačuvati novac

Novosti online

30. 06. 2023. u 12:38

RANIJE je važilo pravilo da čim dođe leto i ugasimo grejanje, više i ne razmišljamo o potrošnji energije. Ipak, vremena su se promenila - leti svi intenzivnije trošimo struju, bilo iz potrebe da se rashladimo tokom vrućine, bilo iz neznanja.

КАКО ДА УШТЕДИТЕ СТРУЈУ ТОКОМ ЛЕТА: Једноставни савети који ће вам смањити рачуне и сачувати новац

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zato ćemo Vam predstaviti nekoliko načina kako da uštedite energiju i tokom leta.

Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete da uradite tokom dugih letnjih dana je da jednostavno držite zavese otvorene i roletne podignute, kako biste pustili prirodno svetlo u kuću bez potrebe da koristite sijalice.

Ako ipak želite da spustite roletne, kako biste se zaštitili od direktnog zračenja sunca, najbolje je da koristite LED sijalice, koje troše mnogo manje struje. 

Stare sijalice sa žaruljom mogu pretvoriti čak 90 odsto sopstvene energije u toplotu, na taj način zagrevajući prostorije, dok LED sijalice proizvode znatno manje toplote, a takođe troše u proseku 75 odsto energije manje, i traju 50 puta duže.

Klima uređaji su definitivno jedan od najvećih potrošača energije tokom leta. Važan faktor uštede, ali i efikasnog rashlađivanja, je da vodite računa o klima uređaju. Samo čišćenje začepljenog filtera klime može uštedeti 5 do 15 procenata prilikom potrošnje energije i pomoći će da se aparat duže zadrži u ispravnom radnom stanju – na taj način štedeći vam novac za skupe popravke. 

Jedan način da izbegnete korišćenje klima uređaja je ugradnja plafonskih ventilatora. Plafonski ventilator može smanjiti temperaturu za čak četiri stepena, što je osetna promena tokom letnjih vrućina.

Ako nemate plafonske ventilatore, obični prenosivi ventilatori funkcionišu podjednako dobro - jeftini su i lako dostupni u bilo kojoj prodavnici. Naravno, ne moramo ni da naglašavamo da kada izađete iz sobe, isključite sve rashladne uređaje da biste smanjili potrošnju energije. Zapamtimo pravilo - ventilatori i klima treba da hlade ljude, a ne sobe.

Postoji još jednostavniji način da se rashladite - promaja. Iako važi za najvećeg "neprijatelja" Srba, možete je iskoristiti da se rashladite. Jednostavno otvorite prozore i vrata, i uživajte u blagom povetarcu u svom domu.

Važno je naglasiti da nova stolarija, kao i dobra izolacija, izuzetno pomažu u rashlađivanju tokom leta, isto kao što pomažu u zagrevanju kuće tokom hladnih zima. 

Što se tiče sušenja veša, najbolje je da ga sušite napolju, ili na stalku, i da izbegavate korišćenje mašine za sušenje veša. Još važnije, mašinu uvek koristite kada se potpuno napuni.

Nije preporučljivo štedeti na ličnoj higijeni, za dobrobit nas samih i još važnije, ljudi oko nas. Ipak, tuširanje od četiri do pet minuta će vas rashladiti i osvežiti, a nećete potrošiti ni blizu onoliko energije koliko potrošite tokom "tradicionalnog" kupanja.

Takođe, grejanje vode čini oko 18 procenata energije koja se troši u Vašem domu, i prostim smanjenjem temperature bojlera možete dosta uštedeti.

Doba dana kada koristite električnu energiju je takođe veoma važno prilikom uštede novca i energije. Planiranjem potrošnje energije "van špica" – rano ujutro ili kasno uveče – možete pomoći da se smanji opterećenje na mreži, ali i vaš mesečni račun. Tokom posebno vrelih dana, preporučuje se da sačekate do 18:00 časova kako biste kuvali, a pranje veša možete obaviti tokom noći.

Štednjom energije nećemo samo uštedeti novac, već i pomoći da se energetski sistem ne preoptereti. Ali na kraju krajeva, sve zavisi od nas, i naše pažnje i odgovornosti. To je jednom prilikom istakla i sama ministarka energetike Dubravka Đedović, kada je govorila o uštedama tokom zimskih meseci.

- Ima prostora za poboljšanje, od oktobra do januara su građani uspeli da uštede 10 odsto električne energije u odnosu na isti period prošle godine i hvala im na tome. Razmatraćemo da li da se nastavi produžetak mera, jer je i leti velika potrošnja. Mislim da je bitno da se mi menjamo, da shvatimo da možemo bolje i drugačije i da vodimo računa o električnoj energiji. Ona je do sada u Srbiji bila najjeftinija u Evropi i trudićemo se da tako i ostane, ali da zaista građani i štede - rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona