ZELENI KILOVATI NA AUKCIJI: Novi podticaji za obnovljive izvore energije

S. B.

14. 06. 2023. u 12:36

SRBIJA je pokrenula aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije. Raspisan je javni poziv za 400 megavata energije vetra i 50 megavata solarne energije. Pozivis u otvoreni do 14. avgusta. Ovo je prvii pziv u rgodišnjem planu, a cilj je podrška za 1.300 megavata obnovljivih izvora energije.

ЗЕЛЕНИ КИЛОВАТИ НА АУКЦИЈИ: Нови подтицаји за обновљиве изворе енергије

Foto AP

Tržišna premija je, kako pojašnjava Ministartsvo energetike, podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji. Država zato isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene.

- Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi - stoji u saopštenju Ministartsva energetike. - Referentna tržišna cena za obračun tržišne premije je cena električne energije na srpskoj berzi. Maksimalnu cenu koju proizvođač obnovljivih izvora može ponuditi na aukciji definiše Vlada i ona iznosi 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane. Prednost za dobijanje podsticaja će imati oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu. Time se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Ministarka Dubravka Đedović kaže da je postupak aukcija digitalizovan, što obezbeđuje brzo, efikasno i transparentno sprovođenje procesa koji će za rezultat imati 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

- Ovo su najveće aukcije koje se odjednom sprovede u regionu Zapadnog Balkana - rekla je Dubravka Đedović. - Sprovodimo ih u skladu sa najboljom evropskom i svetskom praksom i prelazimo na tržišne premije, koje omogućavaju bolje upravljanje troškovima i sveobuhvatnu veću korist za naš energetski sistem. Ovim ćemo podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast BDP-a, razvoj građevinske industrije, potencijalno smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana. Svesni smo neophodnosti prelaska na čistije izvore energije i odgovorno radimo na preduzimanju mera za dekarbonizaciju našeg energetskog sektora. Očekuje i aktivno učešće "Elektroprivrede Srbije" u ovom procesu zarad sigurnije snabdevenosti građana i privrede. Procenjuje se da će uspešnom realizacijom aukcija, "Elektroprivreda Srbije" prihodovati više od tri miliona evra na godišnjem nivou, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene.

Tehničku pomoć za razvoj pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje aukcija pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a. U banci poručuju da ovakva šema podrške podstiče tržišnu integraciju obnovljivih izvora energije, jer investitori dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, pored prihoda od prodaje električne energije ostvarene na tržištu električne energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)