POVRĆE SKOČILO 40 ODSTO: Godišnja inflacija u maju 14,8 odsto

S. B.

13. 06. 2023. u 11:18

CENE se u Srbiji još ne smiruju. Inflacija je nedavno dostigla pik, ali se i dalje "dobro drži". Poslednji podaci, iz maja, pokazuju da su cenovnici proizvoda i usluga lične potrošnje za godinu dana ojačali u proseku za - 14,8 odsto. U odnosu na april, u proseku su povećane za 0,9 odsto. Najveći udar na standard građana i dalje stiže od hrane i stanovanja.

ПОВРЋЕ СКОЧИЛО 40 ОДСТО: Годишња инфлација у мају 14,8 одсто

Trgovci se žale na gubitke

Nivo poskupljenja je iz meseca u mesec rastao sve do marta. Tada je godišnja inflacija dostigla 16,2 odsto. U aprilu su cene bile 15,1 odsto jače nego godinu pre. Ekonomisti poslednjih dana uveravaju da je inflacija izvesno u silaznoj putanji.

- Moguće je da će ona polako padati, ali ne očekujem značajno smanjenje - kaže ekonomista Dragovan Milićević. - Malo smo u neizvesnoj situaciji. Zavisi pre svega od sezone i cena sezonskog voća i povrća. S druge strane, u velikoj meri zavisi i od cena energenata, a mi na to nemamo uticaj. Cene voća i povrća zavise od vremena i godine. Meso i dalje poskupljuje i ne verujem da će pojeftiniti, jer je stočarstvo u lošoj situaciji. Statistika posmatra ponderisane cene, a čovek kada ode u prodavnicu i na pijacu, vidi šta ga čeka. Moguće je da je iscrpljen inflatorni pritisak industrijskih proizvoda. I pad tražnje, zbog pada standarda, mogao bi tako da deluje. Ne očekujem značajnu korekciju nadole. Ići će polako, ali nisam siguran da će pasti ispod deset odsto.

Od maja do maja hrana je dobro iscedila kućne budžete. Za godinu je poskupela skoro za četvrtinu, 24,5 odsto. I uopšte nije lako zdravo se hraniti. Povrće je skuplje čak 38,3 odsto. Mleko, sir i jaja, koje je teško izbaciti iz jelovnika, poskupeli su 35 odsto. Hleb i žitarice su skuplje za petinu, koliko i ulje i masti, dok je voće skuplje 13 odsto.

Stanovanje nas košta 23,5 odsto više. Značajan deo vuku energenti. Struja, gas i ostala goriva skuplji su 26 odsto, a struja za domaćinstva 27 odsto. Gas je skuplji skoro 30 odsto, a čvrsta goriva 29 odsto. Stambene rente su skuplje za četvrtinu. I održavanje stana je poskupelo oko 29 odsto. Obućar je skuplji 24 odsto. Za godinu dana za petinu su skuplji oprema za bašte, kućni ljubimci, ali i restorani.

- Potrošačke cene u maju su u poređenju sa decembrom 2022. godine povećane za 5,3 procenta - navodi statistika. - Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u maju su u odnosu na april zabeležena povećanja cena stanovanja, vode, struje, gasa i ostalih goriva 2,6 odsto, odeće i obuće 1,7 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 1,4 odsto, usluga restorana i hotela 1,3 odsto. Povećanja su zabeležena i u oblasti zdravlja 0,7 odsto, zatim alkoholnih pića i duvana 0,4 odsto i rekreacije i kulture 0,3 odsto. Pad cena je zabeležen u transportu i iznosio je 1,7 odsto i u sektoru komunikacija 0,1 odsto, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

S. Bulatović

Nešto je i pojeftinilo

STATISTIKA beleži i pojeftinjenja, doduše vrlo retka. Za godinu dana transport je pojeftinio 0,6 odsto, održavanje vozila tri odsto, a goriva i maziva 6,4 odsto. Prevoz avionom je jeftiniji 0,2 odsto. Fono-oprema je jeftinija jedan odsto. Spisak artikala koji danas koštaju manje, tu se završava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori