BRAŠNO SPUŠTA CENU VEKNE: Skuplje vrste hleba treba da pojeftine do 15 odsto

E.B.Talijan

30. 05. 2023. u 15:40

SKUPLjE vekne i određene specijalne vrste hleba, čija cena ide i do 200 dinara, trebalo bi da pojeftine 10 do 15 odsto. Na berzama je došlo do pada cene pšenice, što je dovelo do istog silaznog trenda i kod brašna. Unija pekara Srbije smatra da te okolnosti treba da utiču i na korekciju cena skupljih vrsta hleba. Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Zoran Pralica, predsednik tog esnafskog udruženja.

БРАШНО СПУШТА ЦЕНУ ВЕКНЕ:  Скупље врсте хлеба треба да појефтине до 15 одсто

Arhiva

- Određene vekne, koje sada koštaju od 80 do 100 dinara, mogu da idu na 75 dinara - navodi Pralica. - Kod ostalih pekarskih proizvoda, peciva, ne treba očekivati pojeftinjenje, zato što je kod njih udeo brašna najmanji. Svi drugi sastojci koji se koriste za njihovu proizvodnju su poskupeli, poput margarina, susama, kvasca, filova. Osim toga, i drugi troškovi su porasli, kao što su plate radnika koje su značajno povećane.

Cena osnovne vrste hleba, poznatog pod imenom "sava", i dalje je zaštićena. Prema aktuelnoj Vladinoj uredbi, koja važi do kraja juna, ova vekna košta 57 dinara.

- To je niska cena koja je obezbeđena zahvaljujući subvencionisanoj ceni brašna i ograničenju trgovačkih marži na šest odsto - podseća Pralica. - Najveći problem kod visokih cena u maloprodaji nije u pekarima, već u trgovačkim maržama koje idu i do 85 odsto na neke vrste hleba. Posledica toga je da pekari i dalje nemaju dobru zaradu, a da potrošači skupo plaćaju.

Podsetimo, pekari imaju obavezu da naprave 30 odsto hleba "sava" od ukupno proizvedenih vekni osnovne vrste. Ovu meru Vlada je donela u novembru 2021. godine da bi zaštitila standard građana. Ukoliko potrošači ne uspeju da nađu hleb "sava" u pekarama, tokom čitavog dana ga ima u marketima i malim trgovinskim radnjama.

Kako Pralica ukazuje, na berzama je sada cena pšenice nerealno niska. On navodi da je do tog pada došlo zbog priliva na tržište ove žitarice iz Ukrajine.

- Našeg seljaka setva košta između 24 i 26 dinara da bi bio na granici rentabilnosti - objašnjava Pralica. - Na berzama se sada kreće od 20 do 21 dinar za bolju pšenicu. Trgovanje u petak je bilo samo 180 tona.

Kako ističe, trgovci i špekulanti "pumpaju" ponudu da bi oborili cenu, kako bi što jeftinije otkupili novi rod.

- Savet našim poljoprivrednicima je da budu strpljivi i da sada ne prodaju pšenicu, ako ne moraju zbog troškova ili kredita, već da sačekaju novembar-decembar - ističe Pralica. - Svi pokazatelji upućuju da će cena krajem godine biti viša.

Prema njegovim rečima, jeftinija pšenica je oborila cene brašna. One su sada niže, kako dodaje, za oko 20 odsto u odnosu na najvišu cenu koju je ova namirnica imala pre šest meseci, a to je 40 dinara plus PDV. Od tada je postepeno dolazilo do pojeftinjenja brašna. Sada se kreće u rasponu od 30 do 34 dinara, u zavisnosti od tipa i kvaliteta.

POSKUPLjENjA I ZBOG RASTA PLATA

NA dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda značajno je uticao rast plata zaposlenih.

- Prosečna plata prodavaca u pekarama je ranije bila od 30.000 do 40.000, a sada je oko 75.000 dinara - navodi predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica. - Zarada pekara početnika je od 80.000 do 100.000 dinara, a za vrhunske buregdžije i majstore, koji rade noću, kreće se od 150.000 do 180.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!