POSLE NEMAČKE - BRITANIJA Recesija je dobra ako će da obori inflaciju?

Novosti Onlajn

27. 05. 2023. u 08:46

MINISTAR finansija Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je da mu nije problem da Britanija padne u recesiju ako je to potrebno da se pobedi inflacija, nekoliko dana nakon što je Međunarodni monetarni fond saopštio da će Britanija "izbeći metak".

ПОСЛЕ НЕМАЧКЕ - БРИТАНИЈА Рецесија је добра ако ће да обори инфлацију?

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ministar je, kako prenosi "Telegraf", rekao da će podržati Banku Engleske u daljem podizanju kamatnih stopa jer smatra da je "jedini put ka održivom rastu" spuštanje visokih cena koje stoje iza krize troškova života.

Banka je povećavala kamatne stope kao način da se uhvati u koštac sa inflacijom, ali tržišta predviđaju da bi ove godine kamatne stope mogle porasti i do 5,5 procenata sa 4,5 procenata na kojima trenutno stoje.

Iako je pala sa 10,1 posto, inflacija ostaje tvrdoglavo visoka na 8,7 posto, sa baznom inflacijom (koja ne uključuje cene hrane i energenata) na najvišem nivou od 1992. godine, dok hrana ostaje alarmantno skupa.

Hant je za "Skaj njuz" rekao da je davanje prioriteta merama za usporavanje rasta cena neophodno čak i ako povećanje kamatnih stopa nanese štetu britanskom bruto domaćem proizvodu (BDP-u) koji je merilo veličine ekonomije.

Na pitanje da li podržava akcije Banke čak i ako bi to moglo da izazove recesiju, Hant je rekao: "Da, jer je na kraju inflacija izvor nestabilnosti. Ako želimo da imamo prosperitet, da razvijamo ekonomiju, da smanjimo rizik od recesije, moramo da podržimo Banku Engleske u teškim odlukama koje ona donosi".

- Moram da uradim nešto drugo, a to je da se uverim da su odluke koje donosim kao ministar, veoma teške odluke da izbalansiram knjige tako da tržišta, svet, mogu da vide da je Britanija zemlja koja plaća svoj put - sve ove stvari znače da su monetarna politika Banke Engleske (i) fiskalna politika ministra usklađene - dodao je on.

Britanski premijer Riši Sunak navodno je odredio inflaciju kao svoj "glavni" prioritet uoči opštih izbora koji bi trebalo da se organizuju u naredne dve godine. Premijer je u januaru - kada je inflacija iznosila 10,1 odsto - obećao da će je ove godine prepoloviti.

Guverner Banke Endrju Bejli smatra da još uvek postoji šansa da Vlada ispuni obećanje uprkos tome što cene nastavljaju da rastu.

Međunarodni monetarni fond je takođe poboljšao svoju prognozu rasta za britansku ekonomiju, predviđajući izbegavanje recesije i blagi rast od 0,4 odsto.

- To nije kompromis između borbe protiv inflacije i recesije. Na kraju, jedini put ka održivom rastu je smanjenje inflacije - rekao je Hant.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi