VEĆE ŠANSE ZA DOMAĆE GRADITELJE: Povlačenje zakona o linijskoj infrastrukturi čeka poslanike

S. B.

22. 05. 2023. u 09:56

ZVANIČNO će ga u istoriju poslati poslanici. Zakon o linijskoj infrastrukturi, usvojen pre tri godine, na predlog Vlade biće ukinut. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ovaj ishod najavljivalo prilikom usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji. Pravila koja je ovaj propis doneo u život Srbije najviše su smetala Evropskoj komisiji (EK). Više puta je zamerala na mogućnosti da se u važnim projektima - zaobilaze tenderi.

ВЕЋЕ ШАНСЕ ЗА ДОМАЋЕ ГРАДИТЕЉЕ: Повлачење закона о линијској инфраструктури чека посланике

Foto OU Trstenik

Zakon je usvojen 2020. godine uz obrazloženje da su najvažnijim državnim projektima potrebne brže procedure. Njegovo ukidanje, kako navodi Vlada Srbija, sada nas deli od zatvaranja Poglavlja 5 u pregovorima sa EU.

- Imajući u vidu da je Evropska komisija više puta, kako pisanim putem, tako i u neposrednim sastancima skretala pažnju Republici Srbiji da odredbe Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja nisu u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i izbor takozvanog strateškog partnera, doneta je odluka na nivou Vlade da se ovaj zakon stavi van snage - stoji u obrazloženju. - Ono što je posebno bitno napomenuti je činjenica da će stavljanjem van snage Zakona o posebnim postupcima biti "zatvoreno" Poglavlje 5 i Klaster 1, koji su itekako značajni kod pregovora za pristupanje Srbije EU.

Projekti započeti po pravilima ovog zakona biće po njemu i završeni. Naši graditelji, međutim, upozoravaju da iz trke ispadaju i u poslovima koji se finansiraju kreditima stranih vlada i regulišu međudržavnim sporazumima.

- Nekorektno je da domaće firme ne učestvuju na tenderima i da se poslovi dodeljuju stranim kompanijama - kaže Leko Korićanac, doskorašnji direktor "Puteva Užice". - Naša firma je do pre deset godina zapoljšavala 1.600 ljudi i 65 inženjera. Sada su naše firme iz niskogradnje na kolenima. Evo slikovitog primera. Godinama se pričalo o obilaznici oko Užica. Konačno su rešili da je grade, što je za svaku pohvalu. Ona je dugačka 4,5 kilometara i kreće od kamenoloma, koji je u vlasništvu "Puteva Užice". Mi smo pokušavali da dobijemo posao. Ispostavili se da je dodeljen nekoj kineskoj kompaniji. Pokušali smo da postanemo podizvođači. Na kraju smo podizvođači podizvođača iz Beograda. Radimo za mrvice. Druga bi priča bila da radimo za novac koji je dodeljen izvođačima. Onda se može kupiti oprema i zadržati stručnjaci.

S. Bulatović

Ravnopravnije

TREBALO bi da utakmica sada bude nešto ravnopravnija - kaže Ratomir Todorović, direktor "Planuma". - Ako se raspisuju tenderi, onda je šansa veća. Trebalo bi da ide tako. Kada stranci finansiraju, onda se uzimaju i njihove firme. Mnogi veliki projekti su dodeljeni bez javnog poziva. Evropa se buni, ali i njima je cilj da otvore tržište za svoje firme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)