STRATEŠKI CILJ SRBIJE - ENERGETSKA NEZAVISNOST: Subvencije države i za ugradnju panela na javne objekte

E.B.T.

19. 05. 2023. u 15:52

NAŠ strateški cilj je da budemo energetski nezavisni i da obezbedimo sigurno snabdevanje naših građana i privrede po najnižoj ceni. Ovo je danas poručila resorna ministarka Dubravka Đedović, tokom posete Elektrotehničkom fakultetu (ETF), gde je razgovarala sa dekanom i održala predavanje o procesu energetske tranzicije Srbije, kojem su pored studenata ETF prisustvovali i studenti sa Univerziteta Harvard i MIT, koji borave u poseti Srbiji.

СТРАТЕШКИ ЦИЉ СРБИЈЕ - ЕНЕРГЕТСКА НЕЗАВИСНОСТ:  Субвенције државе и за уградњу  панела на јавне објекте

Foto: S. Mladenovski

- Kroz proces energetske tranzicije težićemo dekarbonizaciji našeg energetskog sektora do 2050, prateći ciljeve EU u ovoj oblasti, imajući u vidu opredeljenje Srbije da postane članica EU – rekla je Đedovićeva. - Kroz strateške dokumente koji treba da budu usvojeni ove godine definisaćemo ciljeve i dinamiku kad je reč o povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjivanju emisije štetnih gasova.

Ministarka je sa dekanom Dejanom Gvozdićem razgovarala o razvoju projekata u oblasti OIE i postavljanju solarne elektrane na krov tog fakulteta.

- Ministarstvo je prošle godine preko javnog poziva za postavljane solarnih panela obezbedilo donaciju ETF skoro 50 odsto vrednosti ulaganja u postavljanje solarne elektrane – navela je ministarka. - Ovaj projekat treba da bude primer za sve ostale obrazovne institucije i fakultete kako bi uveli OIE i koristili subvencije države. Svi zajedno moramo da pokažemo odgovornost, da učestvujemo u energetskoj tranziciji i više doprinesemo zaštiti životne sredine.

Javni poziv za opštine je u toku, a ministarka poziva sve da prijave svoje projekte i dobiju subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti i ugradnje solarnih panela u školama, vrtićima i drugim javnim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)