ŠANSA U IPARD-u: Moguć novac za postrojenja za preradu voda

S. B.

18. 05. 2023. u 13:49

KADA se usvoji novi IPARD program, lokalne samouprave mogle bi da konkurišu za bespovratna sredstva do četiri miliona evra, kako bi izgradile postrojenja za preradu otpadnih voda.

ШАНСА У ИПАРД-у: Могућ новац за постројења за прераду вода

Foto Novosti

NALED bi im pomogao da se pripreme za učešće na konkursima i sprovođenje javnih nabavki, a na Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da ovu meru što pre akredituje i otpočne Javne pozive i apliciranje za sredstva iz IPARD-a 3.

U Srbiji se prečiščava manje od osam odsto komunalnih otpadnih voda, a do 2040. sve lokalne samouprave su dužne da izgrade svoja postrojenja, što zahteva ozbiljne investicije. Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović rekla je da će uvezivanjem svih registara u eAgrar, Ministarstvo odsad moći bolje da upravlja budžetom, meri efekte podsticaja i u skladu sa tim menja i formira pravila na koji način se dodeljuju subvencije.

- Ako danas sprovedemo neku meru, efekat ne možemo videti već sutra, ali će nam eAgrar omogućiti da imamo uvid u ostvarene rezultate, na osnovu kojih ćemo planirati buduće mere - rekla je Dušanka Golubović. - Ono što nam fali jeste konkurentnost, jer smo još uvek zatvoreno tržište i zato je proces EU integracija važan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)