OSNOVAN INSTITUT ZA KRITIČNE SIROVINE: Fokus na novim tehnologijama u ruradstvu za zdraviju sredinu

E.B.T.

12. 05. 2023. u 11:14

DOMAĆE rudarske kompanije i eksperti formirali su u Beogradu Institut za kritične sirovine, koji je deo globalne incijative za zaštitu lokalnih sirovinskih baza kritičnih materijala koji se primenjuju u industrijskoj proizvodnji. Odnosi se na farmaceutsku i hemijsku industriju, kao i na nove tehnologije, poput baterija, električnih uređaja i opreme za postrojenja za obnovljive izvore energije.

ОСНОВАН ИНСТИТУТ ЗА КРИТИЧНЕ СИРОВИНЕ: Фокус на новим технологијама у рурадству за здравију средину

Foto: Profimedia

- Cilj je istraživanje i razvoj novih aplikacija za ključne retke materijale, zajedno sa domaćim stručnjacima fokusiranim na komponente ključnih materijala za farmaceutsku, prehrambenu i hemijsku industriju na bazi kalcijum karbonata - saopštili su iz novoosnovanog instituta. - Fokus će biti na novimi tehnologijama rudarstva kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu koji ima industrija kritičnih materijala, uz istovremeno jačanje srpske industrije, razvoj kapaciteta u vađenju i preradi, kao ključnog značaja za samoodrživi ekonomski razvoj naše zemlje.

Institut će biti usmeren i na izgradnju domaćih prerađivačkih kapaciteta kako bi se obezbedila dodata vrednost u Srbiji, umesto u inostranstvu kao i spajanje ključnih aktera rudarskih, hemijskih, farmaceutskih i kompanija za zaštitu životne sredine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)