ŠTA ĆE BITI SA KAMATNIM STOPAMA: Da li će ECB uspeti da smanji njihovo podizanje?

Novosti Onlajn

03. 05. 2023. u 07:39

BAZNA inflacija u evrozoni smanjila se prvi put u poslednjih 10 meseci, što bi moglo da podstakne Evropsku centralnu banku (ECB) da uspori najagresivniju kampanju povećanja kamatnih stopa u svojoj istoriji kasnije ove nedelje, piše "Blumberg".

ШТА ЋЕ БИТИ СА КАМАТНИМ СТОПАМА: Да ли ће ЕЦБ успети да смањи њихово подизање?

Foto Arhiva

Potrošačke cene bez promenjivih artikala kao što su troškovi goriva i hrane porasle su za 5,6 odsto u odnosu na pre godinu dana u aprilu - što je manje u odnosu na martovski rekord od 5,7 odsto i u skladu sa srednjom procenom "Blumbergovih" ekonomista.

Nominalna inflacija je u međuvremenu porasla na sedam odsto – nešto više od očekivanih 6,9 odsto i daleko iznad ciljanih dva odsto.

Stopa inflacije mogla bi da podstakne ECB da uspori sa kampanjom povećanja troškova zaduživanja. Evropska centralna banka bi u četvrtak trebalo da objavi koliko će podići ili smanjiti kamatne stope.

S obzirom na to da je osnovni merač cena sada na nižem nivou, a istraživanje bankarskih kredita pokazuje da su kreditni standardi pooštreni više nego što su kreditori očekivali, argumenti za održavanje tempa od pola poena na nedavnim sastancima su, ocenjuje "Blumberg", oslabljeni.

Ekonomisti i investitori smatraju da će se kreatori politike odlučiti za manje podizanje kamatne stope, što je mera koju je ECB uvela kako bi se izborila sa podivljalom inflacijom.

BONUS VIDEO: BUGARI NE ŽELE NATO - Na protestima u Sofiji traži se vojna neutralnost i mir u Ukrajini

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024