ZARADE JURE POSKUPLJENJA: Prema statistici plate u mnogim delatnostima prate inflaciju

S. B.

22. 04. 2023. u 12:00

PROSEČNA plata je u januaru dostigla 82.769 dinara. Za godinu dana, kaže statistika, ona je porasla 16,7 odsto. S obzirom na to da su cenovnici u ovom periodu, takođe, bili na "gasu", realno je veća svega 0,8 odsto. Tako da kada se u računicu uključi inflacija od 15,8 odsto, podaci pokazuju da nije previše delatnosti u kojima je debljina koverte uspela da je prestigne.

ЗАРАДЕ ЈУРЕ ПОСКУПЉЕЊА: Према статистици плате у многим делатностима прате инфлацију

Foto Tanjug

Apsolutni januarski rekorderi su bili zaposleni u uslužnim delatnostima, u rudarstvu i geološkim istraživanjima. Ova branša je upisala skok zarada od čak 46,5 odsto, pa im je prosek dostigao 170.555 dinara. Munjevit rast plata zaobišao je stručnjake u ovoj oblasti koji rade u državnom sektoru.

- Istraživačkim delatnostima u rudarstvu se bave domaće i strane privatne firme i verovatno su one povećale plate - kaže Predrag Mijatović, pomoćnik direktora Geološkog zavoda Srbije. - Kolege u tim firmama imaju daleko veće plate i to je glavni razlog zašto nam se na raspisanim konkursima za posao javlja veoma malo ljudi. Nismo uspeli da zadržimo jednog mladog kolegu, jer je u kineskoj kompaniji dobio platu od 90.000 dinara kao pripravnik. Kod nas bi možda u tom statusu imao 50.000. Ono što Zavod radi, s druge strane, vidi se u godinama koje dolaze. Radimo na istraživanjima neophodnim za prostorno planiranje kako bi se sprečio razorni efekat vremenskih nepogoda, poplava, klizišta. Naši rezultati su važni za strateško planiranje, ali se nažalost nedovoljno koriste naše usluge.

Innflaciju su uspeli da preteknu u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa i sa platom od 179.375 dinara premašili su prošlogodišnja primanja za skoro 29 odsto. Sličan je procenat rasta i kod proizvođača koksa i derivata nafte, koji su primili 156.168 dinara. U vodnom saobraćaju primanja su jača oko 26 odsto i sada iznose 85.518 dinara. Posle povećanja plata za skoro četvrtinu proizvođači motornih vozila stigli su do 74.456 dinara. Oko petine su porasle zarade tekstilcima, prerađivačima drveta, nameštaja, mašina...

Najviše je delatnosti koje su barabar sa inflacijom. Primanja su im porasla između 14 i 17 odsto. Nije mali broj ni onih koji su izgubili trku sa cenama. U eksploataciji uglja zarada je veća četiri odsto, ali je plata od oko 102.300 dinara pretekla prosek. Farmaceuti su zabeležili rast od 7,8 odsto, ali je i njihov prosek veći od republičkog - 117.171 dinar. Ni programeri nisu ispratili inflaciju, plata ima je veća oko devet odsto, ali zarađuju za većinu nedostižnih 256.000 dinara.

S. BULATOVIĆ

Dalek im prosek

BEZ obzira na rast plata, značajan broj zaposlenih nije ni blizu republičkom proseku. Ispod njega su sve delatnosti u poljoprivredi, dobar deo prerađivačke industrije. Pre svega proizvođači hrane, pića, odeće, predmeta od kože, papira, drveta... U građevinarstvu je samo izrada ostalih građevina premašila prosek. Nedostižan je mnogima u trgovini, kopnenom saobraćaju, uslugama smeštaja i ishrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna