IZVEŠTAJ BELE KUĆE - AMERIKA PROFITIRA ZBOG RATA U UKRAJINI: SAD su povećale izvoz energije širom sveta, osim u Kinu

P. Z. S. / ria.ru

20. 03. 2023. u 23:51

PREMA izveštaju ekonomskih savetnika predsednika Džoa Bajdena, SAD su prošle godine ostvarile rekordan izvoz, zahvaljujući zalihama energije, koje su rasle skoro svuda osim u Kini.

ИЗВЕШТАЈ БЕЛЕ КУЋЕ - АМЕРИКА ПРОФИТИРА ЗБОГ РАТА У УКРАЈИНИ: САД су повећале извоз енергије широм света, осим у Кину

Foto AP


Oni su naveli da je sukob u istočnoj Evropi imao značajniji uticaj na američku ekonomiju nego što bi se moglo očekivati s obzirom na mali udeo Rusije i Ukrajine u američkoj spoljnoj trgovini.

-Povećana potražnja za američkim izvozom energenata bila je ključni pokretač jer mnoge zemlje, posebno u Evropi, traže da zamene Rusiju kao dobavljača sirove nafte i prirodnog gasa. Američki izvoz širokog spektra industrijskih dobara i materijala, uključujući energiju, dostigao je rekordne vrednosti u 2022. Isto važi i za izvoz robe široke potrošnje, navodi se u izveštaju.

Ako je ekspanzija isporuke tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država pala na Evropu, onda je američki izvoz nafte porastao širom sveta. Izuzetak je bila Kina, gde su se zalihe nafte, naprotiv, smanjile.

-Analiza sugeriše da pad Kine u kupovini energenata iz SAD 2022. godine verovatno pokazuje prelazak na uvoz iz drugih izvora, uključujući Rusiju, zajedno sa usporavanjem kineskog ekonomskog rasta, navodi se u dokumentu.

Autori izveštaja su takođe primetili da Rusija i Ukrajina čine 0,5% američkog izvoza i 1,1% uvoza, ali obe zemlje dominiraju brojnim svetskim tržištima robe, a poremećaji u snabdevanju odatle doveli su do rasta cena hrane i goriva u SAD, disperzovana inflacija.

BONUS VODEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?