KONFERENCIJA O EKONOMSKIM REFORMAMA Ministar Siniša Mali proglašen za Reformatora godine

Novosti online

10. 03. 2023. u 11:05 >> 12:48

U PALATI Srbija održana je 15. godišnjica izdavanja NALED-ove najpoznatije publikacije - Siva knjiga, sa 100 preporuka za Vladu u cilju uklanjanja birokratskih preprepka. Ovom prilikom uručene su nagrade zaslužnim.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ЕКОНОМСКИМ РЕФОРМАМА Министар Синиша Мали проглашен за Реформатора године

Foto: Novosti

Siniša Mali - Reformator godine

Nagrada Reformator godine uručena je ministru finansija Siniši Malom.

Foto: Novosti

Dodela priznanja

Prvi dobitnik priznanja za izveštavanje o ekonomskim reformama je Ivan Jovanović. Među dobitnicima su Suzana Lakić, Ivana Pavlović. Timska priznanja idu gradovima Somboru i Zrenjaninu. Među dobitnicima je i Milan Lučić.


Obraćanje premijerke Brnabić

- Ušli smo u finale borbe za jednu veliku investiciju, borba se nastavlja i tokom sledeće nedelje, pokušaćemo da pobedimo. I ova godina će biti jako teška, investitori su oprezniji, konverzativniji, pa je ovo izdanje Sive knjige važnije nego ikada. Sa više pažnje ćemo sada gledati preporuke, naročito ključnih 15 preporuka iz Sive knjige - kaže premijerka Ana Brnabić, koja je dobila Sivu knjigu.

Foto: Novosti

Siniša Mali: Ne smemo sada da stanemo, Srbija mora da nastavi sa reformama

- Siva knjiga nam omogućava da komuniciramo sa privredom. Ministarstvo finansija je uradilo najviše, četiri preporuke smo u potpunosti izvršili, tri delimično. U sistemu e - fiskalizacije imamo 140.000 obveznika. Jačamo svest građana da se treba boriti protiv sive ekonomije, idemo korak napred, više koraka ispred drugih, razvijenijih zemalja. Imali smo 900 miliona faktura samo u februaru, ogroman reformski proces smo uradili. Centralizovali smo sistem javnih nabavki, uveli e porez. Povećali smo neoporezivi deo dohotka. Ne smemo sada da stanemo, Srbija mora da nastavi sa reformama. Juče smo usvojili novi Plan za suzbijanje sive ekonomije. Nije slučajno što je Srbija počela da pobeđuje u ekonomiji. Nastavićemo zato i sa kapitalnim investicijama i ulaganjima u privredu  - rekao je, u obraćanju prisutnima, ministar finansija Siniša Mali, koji je primio Sivu knjigu.

Foto: Novosti

Mihailo Jovanović: Kada odgovorno radite svoj posao rezultati ne izostaju

- Za pola decenije smo digitalizovali javnu upravu. Uveli smo digitalne nastavne sadržaje. Razumevanje veštačke inteligencije je deo nastavnog sistema. Kada odgovorno radite svoj posao rezultati ne izostaju, pa se tako Srbija nalazi na 11. mestu na svetu na globalnoj listi. Među 10 smo zemalja sveta koje su najviše napredovale na planu elektronske uprave. Hvala Naledu na zajedničkom radu, postali smo deo istorijskih promena - istakao je ministar Mihailo Jovanović.

Novosti

Uvođenje e-fakture proglašeno za reformu godine

Kao najvažnija reforma izglasana je reforma - uvođenje e-fakture.

Uvođenje prijave radnika sezonaca, takođe je izdvojena kao jako važna.

Glasalo se i za reformu koja je propuštena prilika - izglasana je reforma jedinstveni e-karton.

Emanuel Žiofre: Investiranje u Srbiju je investiranje u budućnost EU

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao je danas Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) jer doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, naglasivši i njen značaj u izgradnji institucija.  

- Vi ste partner Vlade Srbije koji pomaže i civilnom društvu, imate entuzijastične eksperte koji prave i implementiraju promene - poručio je Žiofre.

Dodao je da NALED aktivno doprinosi ne samo ekonomskom razvoju nego i razvoju društva Srbije.     

- Siva knjiga su preporuke zasnovane na iskustvu velikog broja zainteresovanih strana. To je bolje okruženje za investiranje, borba protiv sive ekonomije i članstvo u EU - rekao je Žiofre.

On je dodao da je to od najveće važnosti jer olakšava napredak Srbije ka EU.

On je za NALED rekao da je jedan od ključnih inicijatora u pozitivnim promenama u poslovnom okruženju Srbije, posebno za mala i srednja preduzeća.

Radujemo se novom zakonu o malim i srednjim preduzećima, poboljšanju ovih državnih preduzeća, poručio je Žiofre.

U oblasti nabavki, došlo je do veće transparentnosti, a to može ubrzati lokalni razvoj, ocenio je on i dodao da su potrebni principi jednakog tretmana, fer takmičenja i transparentnih procedura za jačanje vladavine prava.

- Mora se poboljšati nezavisnost i vladavina prava, implementacija zakona i borba protiv korupcije, to će povećati efikasnost privrede. Radujemo se implementacija akcionog plana koji smo radili sa ministarstvom telekomunikacija - poručio je on.

Istakao je da su geopolitičke promene nastale invazijom Rusije na Ukrajinu nova realnost, pa je proces pridruživanja Srbije EU postao još relevantniji.

Istakao je da postoji veliki fokus na Srbiju i Balkan, te da ekonomija Srbiju može postaviti bliže u ovom procesu.

- Nastavljamo da ulažemo u Srbiju, investiranje u Srbiju je investiranje u budućnost EU - poručio je on.     

Dodao je da je napredak Srbije put ka prosperitetu evropskog kontinenta.

- Srbija može da nastavi da računa na EU. Dajemo podršku u jačanju vladavine prava, energetike, inflastrukture - rekao je on.

Istakao je da oko 200.000 ljudi radi u evropskim kompanijama u Srbiji, najveći deo ulaganja je iz EU, te da je evropska putanja Srbije sa ulaganjima EU dovela do boljeg života u Srbiji.

- Srbija ostaje posvećena evropskom putu sa organizacijma civilnog društva kao što je NALED - zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Novosti

Nikola Pontara: Srbija je prošla kroz veoma značajne reforme

- Ovde sam ispred svetske banke, ključna preporuka se odnosi na poboljšanje administrativnih procedura i poboljšanja poslovnog okruženja. Srbija je prošla kroz veoma značajne reforme poslovnog okruženja. Radujem se što ćemo jačati naše partnerstvo i u budućnosti - navodi direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.


Mateo Kolanđeli: Prvi prioritet je razvoj kompetitivne industrije

- Privilegija je biti ovde danas. Prvi prioritet je razvoj kompetitivne industrije, u tome smo jako aktivni - kazao je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.


Dejan Đokić: I posle 15 godina interesovanje za Sivu knjigu ne jenjava

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, otvarajući godišnju konferenciju povodom 15 godina Sive knjige, rekao je da je od 320 inicijativa čak pola bilo usvojeno i implementirano.

- I posle 15 godina, vidim da energija i interesovanje za knjigu ne jenjava, veliko je - rekao je on i dodao da se formula uspeha neće menjati.

Podsetio je da je Siva knjiga prva publikacija sa konkretnim rešenjima, gde je jasno šta treba ko da uradi, kada i kako do rezultata.

- Zajedno smo uradili važne i velike stvari, bili smo pokretači promena - rekao je on.

Naveo je da je u 2022. godini reformski tempo održan, usvojeno 12 inicijativa, sedam u potpunosti, a pet delimično, ukazujući na  efakture i efiskalizaciju.

Dodao je da bi trebalo nastaviti digitalizaciju, transparentnost, predvidivost i usklađenost sa EU standardima.

Rekao je da NALED ostaje na EU putu i zahvalio na jakoj međunarodnoj podršci.

Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)