NEĆE RUSKU NAFTU, A HOĆE DA TUŽE: Poljska traži odštetu za obustavu isporuka

E.B.T.

06. 03. 2023. u 20:49

UPRKOS obećanju koje je dala prošlog marta da će prestati da uvozi rusku naftu do kraja 2022. godine, Poljska je nastavila da je nabavlja preko naftovoda „Družba“, a sada najavljuje da će tužiti Rusiju, jer je krajem februara obustavila isporuke. Moskva je saopštila da je to učinila zbog neplaćanja tranzita.

НЕЋЕ РУСКУ НАФТУ, А ХОЋЕ ДА ТУЖЕ: Пољска тражи одштету за обуставу испорука

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Poljska će tražiti odštetu od Rusije zbog obustave isporuke sirove nafte – rekao je danas Danijel Obajtek, izvršni direktor vodeće poljske kompanije za preradu nafte „Orlen“. - Radićemo na tome.

On je odbio da navede cifru za potencijalnu kompenzaciju, rekavši da ne može da govori o detaljima ugovora kompanije, prenose ruski mediji.

Kompanija “Orlen” je 25. februara saopštila da su isporuke ruske nafte preko “Družbe” u zemlju obustavljene. Ruski državni operater naftovoda „Transnjeft”objasnio je da je Moskva prekinula transport nakon što je Poljska prestala da plaća isporuke. Portparol te kompanije, Igor Djomin, rekao je da porudžbine sa potvrđenim resursima i tranzitnim uplatama nisu obrađene.

Sadašnji "Orlenov" ugovor sa "Transnjeftom", koji je zaključen za 200.000 tona nafte mesečno, ističe u decembru 2024. Ruska nafta se "Orlenu" isporučuje cevovodima. Poljska je više puta obećavala da će rusku naftu zameniti sirovom iz SAD, sa Bliskog istoka i drugih izvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)