ODOBREN IZVOZ MLEKA, NEĆE BITI MANJKA: Postignut dogovor proizvođača i ministarke poljoprivrede

E.B.T.

01. 02. 2023. u 18:54

PREDSTAVNICI proizvođača mleka iz Banata postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede da se odobri izvoz mleka.

ОДОБРЕН ИЗВОЗ МЛЕКА, НЕЋЕ БИТИ МАЊКА: Постигнут договор произвођача и министарке пољопривреде

Foto Shutterstock

Ovo je rekao predsednik tog udruženja Vukašin Baćina, nakon današnjeg sastanka sa resornom ministarkom, Jelenom Tanasković, ističući da je to dobro za mlekare, jer će tako moći da ponude ovaj proizvod i van granica Srbije.

- Građani ne treba da brinu, biće mleka na rafovima - poručio je Baćina. - Bitno je da to bude mleko koje se proizvodi u Srbiji, a ne da se uvozi sumnjivog porekla iz inostranstva.

On je naveo da je postignut dogovor da se kontroliše kvalitet ove namirnice koja stiže iz inostranstva na naše tržište, što do sada nije bio slučaj. Kontrola će početi, kako dodaje, za mesec dana kada mlekarama istekne dozvola za uvoz. Komentarišući visoku maloprodajnu cenu mleka, Baćina je predložio da država odredi maržu trgovačkim radnjama.

- Najmanje novca na litar mleka uzme proizvođač, nešto više zaradi prerađivač, a najviše dobijaju trgovinski lanci, oni uzimaju ogromne marže - kazao je Baćina.

Što se tiče otkupne cene, on ukazuje da država ne može da je određuje privatnim mlekarama. Ali, kada se bude ograničio uvoz po osnovu kvaliteta, onda će se, kako dodaje, formirati realne proizvođačke cene.

MINISTARKA SASLUŠALA PREDLOGE

MINISTARSTVO poljoprivrede je saopštilo da se ministarka Jelena Tanasković danas sastala i sa proizvođačima mleka i sa predstavnicima mlekara. Kako se navodi, ministarka je saslušala predloge proizvođača za pomoć tom sektoru i istakla da će u narednom periodu Ministarstvo razmatrati rešenje problema sa kojima se suočavaju u ovom sektoru. Sa predstavnicima mlekara je postignut dogovor da će pismeno dostaviti stav o cenovnoj politici za naredni period. Tanaskovićeva je naglasila da je strateški cilj Srbije povećanje stočnog fonda, unapređenje stočarske proizvodnje, kao i zaštita domaćih proizvođača.

Govoreći o zahtevima za povećanje premija za mleko, Baćina je rekao da je ministarka predložila povećanje podsticajnih sredstava po grlu sa 25.000 na 50.000 dinara. Prema njegovim rečima bolje je da se ove naknade daju tako, nego po proizvedenoj litri mleka. Održiva i isplativa cena za proizvođače je, kako dodaje, od 80 do 85 dinara po litru.

- Jedan od naših najvećih problema je što još ne radi državna referentna laboratorija za procenu kvaliteta mleka, nego potvrde o tome daju mlekare - kazao je Baćina. - Tražili smo i ranije od prethodnog ministra poljoprivrede, a čuli smo i sada, da će ta laboratorija krenuti sa radom uskoro. Prepušteni smo mlekarama da nam one određuju ispravnost kvaliteta mleka, a ja sumnjam u te njihove analize. Ovo je prvi sastanak na temu mleka, a biće ih još jer problem traje 30 godina.

Oni su na sastanku tražili i da država poljoprivredno zemljište koje je dato u zakup proizvođačima mleka produži za još 10 godina od dana isteka ugovora. Kako je Baćina objasnio, da bi se to uradilo treba da se promeni zakon, i dobili su obećanje da će to na prvoj sledećoj sednici Narodne skupštine da bude predlog.On je pozvao poljoprivrednike da putem institucija rešavaju probleme.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati