NOVA ETAPA GASNE VEZE SA BUGARSKOM: I Vučić prisustvuje početku radova u blizini Sofije

E. B. TALIJAN

01. 02. 2023. u 08:15

RADOVI na bugarskoj deonici interkonektora za prirodni gas, koji će povezivati Niš i Sofiju i unaprediti regionalnu energetsku bezbednost, počinju danas.

НОВА ЕТАПА ГАСНЕ ВЕЗЕ СА БУГАРСКОМ: И Вучић присуствује почетку радова у близини Софије

Foto Tanjug

Predsednici Srbije i Bugarske, Aleksandar Vučić i Rumen Radev, kao i resorni ministri obe zemlje, Dubravka Đedović i Rosen Hristov, prisustvovaće skupu povodom početka izgradnje ovog gasovoda. Taj interkonektor povezivaće bugarski i srpski sistem mimo "Turskog toka".

Na deonici cevovoda na našoj teritoriji, od Niša do Dimitrovgrada, radovi su startovali na isti dan, 1. februara prošle godine. Kako za "Novosti" kaže ministarka Đedović, sve teče planiranom dinamikom i gasovod će biti završen u poslednjem kvartalu ove godine, a u isto vreme treba da bude sve gotovo i sa bugarske strane.

- Do sada je isporučeno 58 procenata ugovorenih cevi i u Srbiji su završeni pripremni radovi na 92 odsto trase - navodi Đedovićeva. - Interkonektor Srbija - Bugarska omogućiće diversifikaciju izvora snabdevanja gasom, i moći ćemo da ga dopremamo iz Azerbejdžana i drugih zemalja Centralne Azije. Time ujedno i povećamo našu energetsku nezavisnost. Planirano je da radovi s bugarske strane budu završeni u isto vreme.

Međutim, kako dodaje, veoma je bitno da nastavimo da razvijamo i proširujemo gasnu mrežu i gasovode unutar naše zemlje kako bismo podizali kapacitete i stavili u punu funkciju novu interkonekciju. Podsetimo, ovom projektu Vlada Srbije dala je status od strateške važnosti za energetsku bezbednost naše zemlje. Interkonektor će, osim diversifikacije izvora snabdevanja, omogućiti i da lakši pristup plavom gorivu dobiju građani i privrednici koji ga dosad nisu imali, u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

Gasovod u Srbiji je dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog cevovoda kroz obe države od Niša do Novog Iskra u blizini Sofije je 170 kilometara. Deonica u Bugarskoj je lakša i kraća od one u našoj zemlji. Cevovod je projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nedavno je rekao da treba da se obavi revitalizacija gasovoda od Niša do Beograda, kao i od Beograda do Horgoša ili eventualno da se izgradi novi, što će pokazati studija. On je objasnio da bismo tako suštinski imali interkonektor od Austrije, preko dobro organizovanog mađarskog sistema, putem nove rute u Srbiji, i zatim preko Bugarske do LNG terminala Revituso u Grčkoj i Aleksandropolisa kada bude završen. Uz korišćenje i postojećih kapaciteta Transbalkanskog gasovoda koji je nekada povezivao Rumuniju, Bugarsku, Grčku, tehnički ćemo biti u mogućnosti da kupujemo gas iz tog pravca. To će nam omogućiti i pristup ovom energentu iz TAP i TANAP, koji je azerbejdžanski. Prema Bajatovićevim rečima, Srbija bi tako rešila sve ono što traži EU i što treba da se uradi, a to je diversifikacija i izvora i snabdevača.

Dubravka Đedović, Foto Tanjug

Prethodnih dana je saopšteno da je naša država već počela pripreme za narednu zimu, koja će, prema prognozama svetskih stručnjaka biti još teža. Prema Bajatovićevim rečima, skladište Banatski dvor je puno, imamo 286 miliona kubnih metara gasa koji će nam ostati i za sledeću grejnu sezonu. U Mađarskoj imamo još 274 miliona kubika.

- Mi smo ovu grejnu sezonu rešili - rekao je Bajatović.

- Privreda može da računa i na povoljnu cenu gasa do maja sigurno, možda i u maju. Videćemo kako se kreću cene na berzi, sve zavisi od dešavanja na tržištu.

VREDNOST 85,5 MILIONA EVRA

UKUPNA vrednost gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, prema proceni Evropske investicione banke (EIB), iznosi 85,5 miliona evra. Od toga EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta naše zemlje i sopstvenih sredstava javnog preduzeća "Srbijagas". Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata. Sporazum o izgradnji ovog gasovoda potpisan je još 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (132)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!