RUSKI PREMIJER: Ulažemo milijarde u Severni morski put

Novosti online

16. 01. 2023. u 21:08

RUSKA vlada će nastaviti sveobuhvatan razvoj Severnog morskog puta, rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa potpredsednicima vlada.

РУСКИ ПРЕМИЈЕР: Улажемо милијарде у Северни морски пут

FOTO: EPA

-Utvrđena su pravila za davanje subvencija za stvaranje digitalnog ekosistema Severnog morskog puta. Za to je u saveznom budžetu za tekuću i naredne godine predviđeno skoro 4 milijarde rubalja, rekao je Mišustin.

Sistem će se sastojati od jedinstvene platforme koja će objediniti sve elektronske usluge za učesnike na tržištu logistike.

-Uključiće i automatizovane merne sisteme instalirane na brodovima, kao i opremu za operativno praćenje ledenih uslova na bazi letećih aparata. Biće moguće prikupljanje potpunijih informacija o vremenskim prilikama i praćenje situacije u realnom vremenu, unapređenje bezbednosti plovidbu na Severnom morskom putu, što je veoma važno za blagovremenu isporuku robe, dodao je on.

Više od 3,5 milijardi rubalja biće usmereno na produbljivanje luke „Buhta Sever“ (za izvoz nafte iz projekta "Vostok Oil", kompanije Rosnjefta). Deo sredstava otići će na stvaranje sistema bezbednosti plovidbe, istakao je Mišustin.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!