KAMATA STIGLA NA 5,25 ODSTO: Izvršni odbor Narodne banke Srbije i deseti put zaredom podigao referentnu stopu

B. Ca.

13. 01. 2023. u 14:24

REFERENTNA kamatna stopa Narodne banke Srbije povećana je i deseti put. Izvršni odbor je na jučerašnjoj sednici odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena odnosno na nivo od 5,25 odsto.

КАМАТА СТИГЛА НА 5,25 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и десети пут заредом подигао референтну стопу

Foto N. Skenderija

U istoj meri, kako je saopštila centralna banka, povećana je i stopa na depozitne olakšice na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 6,25 odsto.

Kao i prethodnih meseci, očekuje se da će i ovo povećanje uticati na rast rata dinarskih kredita koje otplaćuju građani. Već sada su kamate na dinarske pozajmice dogurale do 12-13 odsto, što je za oko četiri do pet odsto više nego pre krize.

Kako je navedeno, NBS donošenjem ovakve odluke nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od projektovanog cilja. Sa uzastopnim povećanjem, NBS je započelaod aprila 2022. godine, od kada je kamata podignuta za ukupno 425 baznih poena. Sa jedan na 5,25 odsto.

- I pored činjenice da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena globalnim pritiscima u proizvodnji hrane i energenata na koje centralne banke nemaju uticaja ili je on veoma ograničen, NBS čitavim setom mera nastoji da uspori inflaciju i doprinese njenom smanjenju ka cilju u narednom periodu - objašnjavaju u NBS. - Pored pooštravanja monetarnih uslova podizanjem osnovnih kamatnih stopa i održavanja relativne stabilnosti deviznog kursa, u prethodnom periodu doneto je i niz mera kojima je ograničeno poskupljenje finansijskih proizvoda.

Kako navode, na globalnom nivou vide se znaci popuštanja inflacije čemu doprinosi smanjenje cena energenata u poslednjih nekoliko meseci, troškova transporta, kao i sve manje izraženi zastoji u globalnim lancima snabdevanja. Cene hrane i bazna inflacija još uvek nisu usporile rast.

Foto Z. Jovanović

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. februara 2023. godine. Stručnjaci smatraju da će kamate rasti i narednih meseci, sve dok se inflacija ne stabilizuje.

- Dok se ne zaustavi inflacija očekivano je dalje zaoštravanje monetarne politike skupljeg novca - smatra Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS. - Ključni momenat je zaustavljanje inflacije i njeno kretanje ka cilju monetarne politike od tri procenta, plus minus jedan i po odsto.

INFLACIJA

U SAOPŠTENjU NBS se navodi da je prosečna godišnja inflacija u 2022. iznosila je 11,9 odsto, a prema preliminarnim procenama RZS, međugodišnja inflacija u decembru, kao i u prethodnom mesecu, bila je na nivou od 15,1 odsto. Ukupna inflacija, kako kažu, ostaće povišena i početkom ove godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, znatnije u drugoj polovini 2023. Prema proceni RZS realni rast BDP Srbije lane je iznosio 2,3 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODACI AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Za podsticaje regionalnog razvoja 282,6 milijardi dinara