TEŽAK ZADATAK: Zemlje G7 planiraju da uvedu dve granične cene za ruske naftne derivate

Novosti onlajn

10. 01. 2023. u 17:40

ZEMLjE G7 planiraju da uvedu različite granične cene za ruske naftne derivate, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na predstavnika G7.

ТЕЖАК ЗАДАТАК: Земље Г7 планирају да уведу две граничне цене за руске нафтне деривате

Foto: Arhiva VN

- Koalicija G7 nastojaće da u februaru utvrdi dve granične cene za ruske naftne derivate: jednu za proizvode kojima se trguje po premijum ceni u odnosu na sirovu naftu, a drugu za one kojima se trguje uz popust - piše Rojters.

Izvor agencije konstatuje da je teže ograničiti cenu naftnih derivata nego same nafte, jer postoji mnogo vrsta tih proizvoda i u pojedinim slučajevima cena derivata zavisi od mesta njihove kupovine, a ne od mesta proizvodnje.

Zapadne sankcije na rusku naftu stupile su na snagu 5. februara. Evropska unija prestala je da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje G7, EU i Australija uvele su graničnu cenu od 60 dolara po barelu. Transport skuplje nafte je zabranjen. Očekuje se da će od 5. februara biti uvedene slične mere i za naftne derivate, iako granična cena još nije poznata.

Kao odgovor na to, Rusija od 1. februara zabranjuje isporuku nafte i naftnih derivata ako ugovori predviđaju ograničenje cene. Izuzeci su mogući u slučaju posebne dozvole ruskog lidera.

BONUS VIDEO: 

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)