SINIŠA MALI PORUČIO: "Srbija je ekonomski potpuno stabilna, naš BDP raste iz godine u godinu"

Novosti online

17. 12. 2022. u 22:46

MINISTAR finansija, Siniša Mali, osvrnuo se na rast BDP-a i makroekonosmku stabilnost Srbije uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

СИНИША МАЛИ ПОРУЧИО: Србија је економски потпуно стабилна, наш БДП расте из године у годину

Siniša Mali, Foto Tanjug

"Srbija je ekonomski i finansijski potpuno stabilna i naši makroekonomski pokazatelji su, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, na zadovoljavajućem nivou. I to je jedina istina.

Iako pojedini mediji to dovode u pitanje i osporavaju, naš BDP raste iz godine u godinu.

Ako posmatramo period od 2012. do 2022. godine, videćemo da je 2012. godine BDP u apsolutnom iznosu bio 33,7 milijardi evra, 2021. godine je bio 53,3 milijarde evra, a projektovano je da će ove godine iznositi oko 60,2 milijarde evra. Takođe, očekujemo da će naš BDP u apsolutnom iznosu 2023. godine iznositi oko 68 milijardi evra.

BDP po glavi stanovnika je 2012. godine iznosio 4.677 evra, a u 2021. godini 7.803 evra. Da li smo zadovoljni? Jesmo, ako se ima u vidu tačka sa koje smo pošli i da smo ostvarili značajan rast, ali i nismo, jer uvek moramo da težimo ka višem i boljem.

Činjenica je i da je Srbija u dve godine pandemije bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa privrednim rastom od 6,6 odsto BDP kumulativno. I ove 2022. godine, kada se pred našim očima piše nova istorija sveta, kada i mnogo jače ekonomije od naše klize u recesiju, ostvarujemo privredni rast, koji je u prvih devet meseci iznosio 2,9 odsto BDP.

Javni dug nam je pod kontrolom, na nivou od 55 odsto BDP, a nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine. Podsetiću da je nezaposlenost pre deset godina iznosila rekordnih 25,9 odsto.

Idemo dalje. Zaključno sa 10. decembrom imamo četiri milijarde i 95 miliona evra stranih direktnih investicija. To pokazuje da čak ni sada investitori nisu odustali od nas, već smo ostali atraktivna investiciona destinacija i lider u regionu u privlačenju SDI.

Čak i u godini svetske ekonomske krize, imamo novca za povećanje penzija od 20,8 odsto kumulativno, za povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, za povećanje plata vojnih lica za 25 odsto, i za povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Prosečna neto zarada za septembar iznosila je 639 evra, a pre deset godina je bila 331 evro. Takođe, sa predstojećim povećanjem plata i penzija, prosečna plata u decembru sledeće godine iznosiće 816 evra, a prosečna penzija 322 evra.

I kao što neki nisu verovali predsedniku Aleksandru Vučiću da će prosečna plata u Srbiji preći pet stotina evra, sada nam ne veruju da će do kraja mandata ove Vlade prosečna plata biti hiljadu evra, a penzija 430 evra. A hoće, jer svako obećanje koje smo dali smo i ispunili. 

Uz sve navedeno, nastavljamo sa kapitalnim projektima koje smo započeli, i za njih imamo rekordna izdvajanja. Gradimo auto-puteve i brze saobraćajnice, pruge, metro, obnavljamo i gradimo škole, bolnice, domove zdravlja, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda…

Smatram i da novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i set novih fiskalnih pravila, potvrđuju da smo potpuno posvećeni daljem nastavku reformi u našoj zemlji.
Svi podaci koje sam naveo, ne mogu se osporiti, iako bi mnogi to želeli. Živimo u teškim, izazovnim vremenima. Ispred nas su, bojim se, još teža i izazovnija. Ali ne predajemo se, kao što nikada i nismo. Da li će biti lako? Naravno da neće, nismo ni rekli da hoće. Ali nemamo vremena za gubljenje. Nastavićemo da radimo i gradimo našu zemlju i da od nje pravimo bolje mesto za život svih njenih građana. I to je politika od koje nećemo i ne smemo odustati" - objasnio je ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)