O KOLIMA BRINEMO, O ZDRAVLJU MANJE: Sektor osiguranja u našoj državi prema statistici porastao za 11,8 odsto

B. Ca.

03. 11. 2022. u 07:20

REZULTATI poslednjeg izveštaja Narodne banke Srbije o sektoru osiguranja, za drugi kvartal ove godine, pokazali su da je ukupna premija osiguranja u Srbiji iznosila 67,6 milijardi dinara. To je povećanje od 11,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

О КОЛИМА БРИНЕМО, О ЗДРАВЉУ МАЊЕ: Сектор осигурања у нашој држави према статистици порастао за 11,8 одсто

Srbi brižno osiguravaju četvorotočkaše, Foto P. Milošević

Učešće premije životnih osiguranja se sa 21,7 procenata u prva tri meseca, smanjilo na 20,2 odsto od marta do juna. Kako stručnjaci kažu, ova osiguranja su naročito rasla u početku pandemije virusa korona. Neživotna osiguranja su i dalje u većini i pokrivaju gotovo 80 procenata.

Kako u izveštaju stoji, kapital je porastao za 6,4 procenta i iznosi 73,2 milijarde dinara. Najveće je učešće osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, u ukupnoj premiji od 27,9 odsto. Zatim slede imovinska osiguranja sa 22,5 odsto, životna osiguranja sa 20,2 odsto i osiguranje motornih vozila - kasko sa 10,2 procenta. Premija neživotnih osiguranja u drugom tromesečju beleži rast od 14 procenata u odnosu na isti period lane.

- Premija osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila porasla je za 3,9 odsto, premija imovinskih osiguranja za 14,6 procenata, motornih vozila - kasko 16,6 odsto, a premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja čak 35,1 procenat - podatak je iz Izveštaja.

- Navedeni rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja prati i rast učešća premije ove vrste osiguranja sa 6,6 odsto lane na osam procenata u drugom tromesečju 2022. godine. Pri tome, oko tri četvrtine tržišta pokrivaju četiri društva za osiguranje.

Osiguranje od posledica nezgode, koje obuhvata, između ostalih, i obavezna osiguranja kao što su osiguranje putnika u javnom saobraćaju i osiguranje zaposlenih od povreda na radu i od profesionalnih oboljenja, raste za 12,4 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Bilansna suma društava za osiguranje povećana je na kraju drugog kvartala na 346,6 milijardi dinara i to za četiri procenta u odnosu na isti period prethodne godine. Iako je broj preduzeća ostao isti, smanjen je broj zaposlenih na 11.369 po stopi od 1,2 odsto.

OVIM POSLOM BAVI SE 20 KUĆA

U SRBIJI trenutno posluje 20 osiguravajućih kuća i njihov broj je nepromenjen u odnosu na isti period prethodne godine. Isključivo poslovima osiguranja bavi se 16 društava, dok se poslovima reosiguranja bave četiri društva. Od ukupnog broja, 15 je u većinskom stranom vlasništvu. Obaveznim osiguranjem vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima bavilo se 11 društava za osiguranje, što je nepromenjeno u odnosu na isti period prethodne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!