TURSKI MINISTAR ODBRANE: Uveren sam da će se sporazum o žitu nastaviti

Tanjug

01. 11. 2022. u 23:41

MINISTAR odbrane Turske Hulusi Akar izrazio je danas uverenje da će sporazum o izvozu žita uz posredovanje UN nastaviti da se sprovodi.

ТУРСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Уверен сам да ће се споразум о житу наставити

Foto Tanjug/AP

-Gospodin (ruski ministar odbrane) Sergej Šojgu nastavlja da razgovara o ovom pitanju sa svojim vlastima na osnovu informacija koje smo pružili. Očekujemo odgovor od njih danas i sutra, naveo je Akar u saopštenju, preneo je Rojters.

Kako je rekao Akar, uzimajući u obzir postojeće informacije, postoji napredak po ovom pitanju, tako da Turska veruje da će sporazum nastaviti da se sprovodi.

Dodao je da će brodovi pod turskom zastavom nastaviti da izvoze hranu iz Ukrajine, čak iako je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu, preneo je TASS.

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov razgovarali su ranije danas o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more.

Pres služba Kremlja izvestila je da je predsednik Vladimir Putin ranije danas razgovarao telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kada ga je obavestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu.

Ruski predsednik skrenuo je pažnju Erdoganu na činjenicu da drugi deo paketa sporazuma o deblokiranju izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta praktično nije sproveden.

Ministarstvo odbrane Rusije 29. oktobra je saopštilo da je "nakon terorističkog napada koji je izvršio kijevski režim uz učešće specijalaca iz Ujedinjenog Kraljevstva protiv ruske Crnomorske flote i civilnih brodova angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, ruska strana odlučila da obustavi svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)