I MAĐARSKA UVELA RESTRIKCIJE: Do 18 stepeni u javnim institucijama, Vlada usvojila mere za podršku stanovništvu

Novosti online

08. 09. 2022. u 16:25

SVE javne institucije u Mađarskoj moraće da se pridržavaju ograničenja temperature do 18 stepeni Celzijusa ove zime, naložila je vlada u Budimpešti.

И МАЂАРСКА УВЕЛА РЕСТРИКЦИЈЕ: До 18 степени у јавним институцијама, Влада усвојила мере за подршку становништву

FOTO: EPA

Govoreći na brifingu u četvrtak, Gergelj Guljaš, ministar zadužen za kabinet premijera Viktora Orbana, rekao je da će u svim javnim ustanovama temperatura biti ograničena do 18 stepeni Celzijusa.


- U svim javnim ustanovama biće uvedene restrikcije grejanja, prema kojima u kancelarijama ne može biti toplije od 18 stepeni - rekao je Guljaš, a prenosi "24.hu".

On je, međutim, priznao da bi neka mesta mogla imati poteškoća da se pridržavaju pravila, posebno ona koja imaju zastarele sisteme grejanja ili nemaju termostat.

Druga mera koju je najavio Guljaš je obavezno smanjenje potrošnje gasa za državne institucije, osim bolnica i objekata socijalnog stanovanja. Prema ministrovim rečima, odluka je doneta na sednici vlade u sredu na kojoj su zvaničnici konstatovali da se veći deo Evrope već suočava sa nestašicom energije i ekonomskom krizom koja je usledila.
 

On je dodao da Mađarska nije toliko pogođena nestašicom gasa kao neke druge zemlje članice EU. Ministar takođe tvrdi da sankcije uvedene Rusiji u svetlu njene specijalne vojne operacije u Ukrajini nisu dale željeni rezultat.

Kao meru podrške stanovništvu, mađarska vlada je pokrenula program ogrevnog drveta, rekao je Guljaš. Svaki građanin imaće pravo da kupi najmanje 10 kubnih metara drveta direktno od šumarskih gazdinstava po ceni koju je odredila vlada, rekao je zvaničnik.


Budimpešta takođe nastoji da poveća proizvodnju mrkog uglja u narednim mesecima, otkrio je ministar. Mađarska vlada je još u julu proglasila energetsko vanredno stanje. Cene gasa u Evropi porasle su krajem februara i u konstantnom su rastu.

Ovo je pomoglo da se podstakne porast ukupne inflacije. Da stvar bude još gora, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je u ponedeljak da neće nastaviti da isporučuje gas potrošačima u EU preko gasovoda Severni tok 1, navodeći kao razlog probleme održavanja vezanih za sankcije. Moskva je jasno stavila do znanja da se situacija neće promeniti dok se ne ukinu sankcije Zapada.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)