POZAJMICA DO KRAJA ŽIVOTA ZA 10 KVADRATA: U Beogradu se za oko 30.000 evra nudi "krov nad glavom" veličine do 15 metara kvadratnih

B. CARANOVIĆ

15. 10. 2022. u 10:00

STAN u zgradi, odličnog kvaliteta, dobro osvetljen, na visokom prizemlju, spavaća soba, kupatilo, kuhinja, hodnik. Zvuči kao uobičajeni oglas za prodaju stana u Beogradu. Kako prodavac kaže, kompletno je opremljen i nije potrebno nikakvo ulaganje. Cena je 28.000 evra, može i na kredit. Mesečna rata za otplatu na 30 godina je 90 evra. Jedino što je u pitanju krov nad glavom od - 10 kvadrata!

ПОЗАЈМИЦА  ДО КРАЈА ЖИВОТА ЗА 10 КВАДРАТА: У Београду се за око 30.000 евра нуди кров над главом величине до 15 метара квадратних

Foto: Shutterstock

Ovakva ponuda nije jedina na oglasima za nekretnine. Specijalizovani internet sajtovi za prodaju i izdavanje nekretnina puni su sličnih ponuda takozvanih mikrogarsonjera veličine do 15 kvadrata. Teško je zamisliti da se u ovakvom prostoru za "lutke" mogu naći krevet, kuhinjski delovi, plakar, trpezarijski sto i kupatilo. Ali, nekim trikom, sve stane.

Za 23.000 evra, recimo prodaje se prostor od 16 kvadrata kod Cvetkove pijace, dok su u ponudi garsonjere od 11, 12 i 14 kvadarata na Banovom brdu, Dorćolu, Dušanovcu, Voždovcu. Cenu određuje da li su u izvornom stanju ili renovirane. Rekorder po veličini, ali i neuglednosti je stan od svega osam kvadrata na Čukarica. Cena mu je 10.500 evra, a legalizacija u toku.

Iako su često u pitanju preuređene zajedničke prostorije, delovi stanova, ili kuća, uglavnom nalik na adaptirane "šupe",oglašivači ih nazivaju dvorišnim zgradama i stanovima. Trenutna situacija "podivljalih" cena nekretnina u prestonici i povećane tražnje, od početka rata u Ukrajini, dala im je šansu da ovakve minijaturne primerke prodaju i skuplje od 35.000 evra.

Prema važećem Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada, ovakvi objekti ne bi mogli da nose naziv stanova ili garsonjera.

- Većina stanova čija je kvadratura oko 15 kvadrata se nalazi u starogradnji i to su u velikoj meri neke prostorije, delovi zgrade, koji su imali drugu namenu, pa su kasnije prenamenjeni u životni prostor - kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala "4 zida" specijalizovanog za prodaji i izdavanje nekretnina. - Premda nam 15-17 kvadrata može zvučati malo, treba podsetiti da su te površine, a nekad i manje sobe u studentskim domovima. Ono što je bitno jeste da stan, ma koliku površinu ima, treba da bude funkcionalan i ima sve elemente, prostorije neophodne za organizaciju života, uključujući i kuhinju i kupatilo.

Kako napominje, u nekim kulturama, kao što su azijske, život u malim, "skučenim" prostorima je realnost velikog broja ljudi, a posledica je visoke cene nekretnina, nižeg životnog standarda, ali i velike populacije na ograničenoj teritoriji.

Milić Đoković, iz Klastera nekretnina, s druge strane nema mnogo razumevanja za takve prostorije i smatra da ih ne bi trebalo zvati stanovima.

- To su zapravo sobe, a jedino se u Srbiji, mimo svih građevinskih standarda, prodaje i iznajmljuje kao stan - kaže Đoković. - U stvari, takva situacija je pokazatelj sve većeg siromaštva naših građana. Za one koji žele da žive u Beogradu, s ozbzirom na neralano visoke cene, jedino što većina ljudi može sebi da priušti su takve nekretnine veličine "barbi kućice".

ČEŠĆE SE PRODAJU NEGO IZDAJU

KOD nas je trenutno oko 30 oglasa za izdavanje stanova u celoj Srbiji, čija je površina do 17 kvadrata - kaže Gavrilov Dražić. - Najčešće se radi o delovima kuća koje su organizovane tako da imaju i kuhinju i kupatilo, ali ima i posebnih stambenih jedinica malih kvadratura koje se izdaju. Ipak, stanovi ovakvih manjih struktura se češće prodaju, nego izdaju, bar sudeći po broju oglasa. Trenutno se oglašava 81 stan male kvadrature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti