JEDNOGLASNA ODLUKA: Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte i gasa

Novosti onlajn

02. 09. 2022. u 15:40

NA SASTANKU ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je doneta odluka o ograničavanju cena ruske nafte i gasa, saopštio je ministar finansija Japana Šunići Suzuki.

ЈЕДНОГЛАСНА ОДЛУКА: Земље Г7 ограничавају цене руске нафте и гаса

Foto: Shutterstock

Kako je precizirao, razlog za utvrđivanje limita cena je potreba da se „ograniče prihodi Rusije od energenata“.

Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su i da u slučaju potrebe postoji mogućnost dodatnih mera kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja na cene ruske nafte.

- Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mera. Međutim, postoji mogućnost i da se revidira ta gornja granica na cenu ruske nafte u slučaju potrebe - navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.

Ministri finansija Grupe sedam takođe su potvrdili nameru da zabrane prevoz ruske nafte i naftnih derivata morskim putem, ukoliko ih ne budu kupovali po ograničenoj ceni.

Zemlje G7 takođe su potvrdile da će, pored ograničenja za naftu, razraditi i mehanizme koji će omogućiti „ranjivim“ zemljama da i dalje imaju pristup energetskim tržištima, uključujući i iz Rusije.

Istovremeno se pozivaju sve zemlje koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako bi se smanjila volatilnost na tržištu.

BONUS VIDEO:

BORBE U REGIONU HARKOVA: Pogledajte akciju ruske oklopne divizije i pripadnika Nacionalne garde

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA DECEMBAR: Od 6. decembra dolazi do potpunog preokreta