NEMA ZIME ZA SRBIJU Pastor: Važan strateški dogovor je postignut - snabdevanje Srbije je obezbeđeno

Tanjug

22. 06. 2022. u 10:15

SPORAZUM sa Mađarskom o skladištenju pola milijarde kubika gasa za Srbiju ima strateški značaj, jer obezbeđuje sigurnost snabdevanja, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

НЕМА ЗИМЕ ЗА СРБИЈУ Пастор: Важан стратешки договор је постигнут - снабдевање Србије је обезбеђено

Foto AP

On je rekao da je rat u Ukrajini, koji se dešava nedaleko od nas, preokrenuo situaciju kada je reč o obezbeđivanju energenata i snabdevanju namirnicama.

- U ovakvoj situaciji strateški interes je da budu obezbeđene osnovne stvari. Želim da podvučem i kažem da Srbija neće imati problema u snabdevanju energentima i osnovnim namirnicama. U tom smislu je važan strateški dogovor koji je postignut između Srbije i Mađarske u pogledu snabdevanja energentima - rekao je Pastor za Panon RTV.

Kaže da se već godinama unazad radi na fizičkom povezivanju tih sistema.

On je istakao da je u tom smislu bila važna izgradnja "Južnog toka", kojim kroz Srbiju gas stiže do Mađarske.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ovaj sistem može da se koristi i u suprotnom smeru, odnosno ukoliko postoji neki problem gas za Srbiju može da stigne i iz Mađarske.

Osim toga, snabdevanje Srbije obezbeđeno je i skladištem gasa od pola milijarde kubnih metara koji je Mađarska obezbedila. Na taj način, objasnio je Pastor, mogu se stvarati rezerve gasa kada se on manje troši u letnjem periodu, i to pri nižim cenama.

- Ovde nije reč samo o gasu, već o povezivanju i potpuno novom obliku saradnje i u pogledu obezbeđivanja električne energije. Za Srbiju je to veoma važno, jer ovde u elektroenergetskom sistemu postoje problemi koje je potrebno rešiti i saradnjom sa Mađarskom i Slovenijom, odnosno čitavim regionom, stvara se regionalna strujna berza koja je veoma važna u pogledu sigurnosti - rekao je Pastor.

On je istakao da je Srbija među prvima zamrznula cene osnovnih životnih namirnica.

- Sada kod otkupa pšenice vidimo neku vrstu dvojakog odnosa, jer oni koji su poljoprivredni proizvođači zainteresovani su za to da otkupna cena bude što viša i da trgovina žitaricama bude slobodna. Kao potrošači mi smo zainteresovani da to ne bude tako, nego pod kontrolom. Tu je potrebno naći ravnotežu i da država pre svega obezbedi snabdevanje sopstvenog stanovništva. Ono što je sigurno jeste da Srbija neće imati problema u obezbeđivanju životnih namirnica - rekao je Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEZIVA FOTOGRAFIJA: Pronađena u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima - Srbi obešeni o drvo (FOTO)