BALKAN NIKAKO NE MOŽE BEZ NAŠE HRANE: Prema statistici u 2021. ostvarili smo suficit u trgovini hranom sa komšijama od 1,3 milijarde evra

E. E. R.

15. 06. 2022. u 11:00

CRNA Gora nije uspela u zamisli da bude uvozno nezavisna od Srbije, kada je reč o hrani. Iako je pre samo nekoliko meseci nekadašnji premijer Zdravko Krivokapić najavljivao da će se okrenuti uvozu brašna, žitarica i stočne hrane iz Bugarske, i nekoliko šlepera je ušlo u zemlju, ministar poljoprivrede Crne Gore Vladimir Joković priznao je juče da su oni uvozno zavisni od Srbije. Kao i da će tražiti od naše Vlade da se u narednih šest meseci obezbedi nabavka osnovnih namirnica, kako bi se izbegle eventualne nestašice na tržištu.

БАЛКАН НИКАКО НЕ МОЖЕ БЕЗ НАШЕ ХРАНE: Према статистици у 2021. остварили смо суфицит у трговини храном са комшијама од 1,3 милијарде евра

Foto: I. D. S.

Količine, koja roba ali i ostali detalji, ipak će biti poznati tek 29. juna ove godine, za kada je najavljena poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića - Beogradu. To nam je juče potvrdio i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

- Detalji će se znati 29. juna, posle zvanične posete predsednika Vlade Crne Gore - istakao je Nedimović za "Novosti". - Srbija oduvek izvozi u Crnu Goru i tu postoje tradicionalni ekonomski odnosi.

Crna Gora, međutim, nije jedina zemlja koju Srbija hrani. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ukupna vrednost ostvarene trgovine u 2021. godini iznosila je 1,3 milijarde evra. Rast izvoza se beleži, a ukupna vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište regiona u prošloj godini iznosila je milijardu evra. Ostvarena vrednost uvoza je iznosila 225 miliona evra. U 2021. godini ostvaren je i suficit u razmeni, vredan 806 miliona evra.

- Posmatrano po pojedinim tržištima u 2021. godini, najviše se izvozilo na tržište Bosne i Hercegovine 442,7 miliona evra - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. - Za njima sledi Crna Gora, sa 274,9, Severna Makedonija 237,5, Albanija oko 70 miliona evra. Uvoz nam je iz BiH oko 98, Severne Makedonije 67, CG i Albanije po 22 miliona evra.

Kako nam je objasnio Bojan Stanić, iz Privredne komore Srbije, postoje tu kvote kod izvoza pšenice, kukuruza i brašna, dok je ulje skroz zabranjeno. To što Crna Gora želi jeste zato što dugoročno razmišljaju i to žele da urade iz predostrožnosti. Ozbiljno shvataju ovu krizu.

- U prednosti smo, jer možemo da snabdevamo i region - kazao nam je Stanić. - Relativno skoro je otišla vanredna isporuka za Albaniju i to je bio benefit inicijative "Otvoreni Balkan".

ROD PŠENICE TRI MILIONA TONA

DIREKTORKA Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović izjavila je juče da se očekuje rod pšenice od tri miliona tona, što je nešto niže nego lane, ali da još postoje problemi sa izvoznim kvotama i s logistikom, a da u novu žetvu ulazimo sa zalihama od 700.000 tona.

Prema rečima Savovićeve, žetva ječma je počela na pojedinim parcelama, uz očekivani rod od oko 4,8 tona po hektaru, što je nešto manje od prošlogodišnjeg.
- Očekuje se da žetva pšenice počne najkasnije za dve sedmice, uz rod od oko tri miliona tona - istakla je Savovićeva. - To svakako nije rekordan rod, s prinosom od najmanje 4,8 tona, ako budemo imali sreće 5,2 tone, što bi značilo rod manji od prošlogodišnjeg za samo 200.000 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri