BUGARSKA IPAK ŽELI RUSKI GAS OD "GASPROMA": Ne žele da krše sankcije - čeka se pojašnjenje Evropske komisije

Novosti onlajn

25. 05. 2022. u 15:55

BUGARSKA će pitati Evropsku komisiju od kog trenutka se smatra da je plaćanje „Gaspromu“ izvršeno i da li otvaranje računa u rubljama krši prvobitno uvedene sankcije, izjavio je predsednik parlamentarne komisije za energetiku Radoslav Ribarski. Kako kaže, Sofija želi da i dalje dobija ruski gas, ne kršeći sankcije EK.

БУГАРСКА ИПАК ЖЕЛИ РУСКИ ГАС ОД ГАСПРОМА: Не желе да крше санкције - чека се појашњење Европске комисије

Foto EPA

Predsednik komisije je za Bugarski nacionalni radio rekao da Sofija, kojoj krajem ove godine ističe ugovor o isporukama ruskog gasa, ne pokušava da razjasni to pitanje da bi „kaznila druge zemlje“, već da bi nastavila da dobija gas u skladu sa sporazumom sa „Gaspromom“, ne kršeći sankcije Evropske komisije.

S tim u vezi, dodao je da parlament još nije diskutovao o nastavku pregovora sa „Gaspromom“, jer se čeka pojašnjenje Evropske komisije.

- Za sada želimo da se reši trenutna situacija u kojoj će biti omogućeno uspešno plaćanje i istovremeno poštovanje sankcija. Što se tiče sporazuma sa 'Gaspromom', mi smo jasna strana koja je vršila plaćanja u navedenoj valuti, u našem slučaju u dolarima, ali su nam vraćeni nakon objavljivanja nove šeme plaćanja“, objasnio je Ribarski.

Na pitanje voditelja da li će „Bulgargas“ otvoriti novi račun u slučaju dozvole EK i početi da plaća „Gaspromu“ kroz konverziju valuta, predsednik komisije je odgovorio da će Sofija poštovati mehanizme koji ne krše sankcije.

- U spoljnoj trgovini je važno to kada se smatra da je plaćanje izvršeno. U takvom odnosu želimo da poštujemo sporazum i da ne budemo predmet potencijalnih sankcija EK - istakao je on.

Zamenik premijera i ministar finansija Bugarske Asen Vasilev je juče zatražio od EK da objasni da li su plaćanja drugih zemalja rezultat toga što „Gasprom“ nudi različite uslove različitim zemljama, ili se plaćanje može smatrati kršenjem sankcija.

Podsetimo, „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.

BONUS VIDEO:

VOJSKA DNR U "AZOVSTALJU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)