CENA GASA OD 600 DOLARA BILA BI POVOLJNA: Profesor LJubodrag Savić o predstojećim pregovorima Vučića i Putina o novom ugovoru

E. B. T.

25. 05. 2022. u 10:13

ZA Srbiju će biti veliki uspeh ukoliko u pregovorima sa Rusijom o novom gasnom aranžmanu cena bude što više vezana za naftnu formulu, ako bi to moglo da bude između 500 i 600 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Bilo bi odlično ukoliko bismo dobili dugorični ugovor na deset godina. Ovo je u utorak ocenio profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić uoči najavljenog razgovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o snabdevanju naše zemlje plavim gorivom.

ЦЕНА ГАСА ОД 600 ДОЛАРА БИЛА БИ ПОВОЉНА: Професор Љубодраг Савић о предстојећим преговорима Вучића и Путина о новом уговору

Foto Tanjug

On smatra da je Srbija u teškoj situaciji i da će uslovi gasnog ugovora najviše zavisiti od toga da li ćemo uvesti sankcije Rusiji. Ipak, očekuje da će u pregovorima biti postignuto neko kompromisno rešenje oko gasa.

- Srbija nije uvela sankcije Moskvi, ali ne može da se kaže da je samo stala iza ruske strane, već da pre svega štitimo naš interes - ocenio je Savić. - Ako ne uvedemo sankcije, logično je da možemo da očekujemo neku povoljniju cenu. Pitanje gasa verovatno će biti deo igre Rusije, koja očekuje podršku.

U tom smislu je moguće, kako dodaje, da će pružiti priliku Srbiji da još malo razmisli i dati ugovor za snabdevanje gasom na kraći period. On smatra da bi to bila vrsta pritiska na našu zemlju. Prema njegovim rečima, veliki broj stranih investitora došao je u našu zemlju upravo zbog jeftine struje i gasa i da je i zbog toga veoma važno da dobijemo što bolju cenu. Komentarišući otvaranje Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kome je prvi govorio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, Savić ocenjuje da je to pokazalo da je Ukrajina suštinska tema ovogodišnjeg foruma, na kome će zapadne zemlje poslati jasnu poruku.

- Svet ne čeka ništa dobro, problem je u ekonomskom smislu i zbog činjenice da je kapitalistički model doveo do toga da se u sve manjem broju ruku gomila svetsko bogatstvo, a sve je više siromašnih - smatra Savić. - Pribojavam se da sada ulazimo u finale te situacije. Imam utisak da se u svetu prave blokovi za definitivni obračun.

IZVANREDAN POTEZ

IZVANREDAN potez Srbije je obezbeđivanje skladišta od 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj. Ovako je Savić ocenio dogovor predsednika Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana o pohranjivanju plavog goriva, ukazujući da naša zemlja ima problema sa nedovoljnim kapacitetom "Banatskog Dvora" i da ne može dnevno da povuče više od pet miliona kubika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!