BEZ KRAĐE ŽITA! Uroš Kandić iz Ministarstva trgovine najavljuje bolje robne rezerve

J. Subin

13. 05. 2022. u 06:45

DRŽAVA planira od jeseni da reorganizuje koncept rada Direkcije za robne rezerve.

БЕЗ КРАЂЕ ЖИТА! Урош Кандић из Министарства трговине најављује боље робне резерве

Uroš Kandić, Foto N. Fifić/Tanjug

Od kada su sedmorica skladištara pokrala žitarice koje su im bile poverene na čuvanje i napravili štetu od oko 1,8 milijardi dinara, nadležni su odlučili da naprave promene u samom čuvanju, kako bi povećali sigurnost robe koja se skladišti kod privatnika.

Kako nam je ispričao Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, sedam skladištara je zloupotrebilo poverenje države i time urušilo ugled ostalih, poštenih, domaćina, koji to rade ispravno.

- Sad kada su se desile zloupotrebe, uvideli smo da ovaj način čuvanja i nije najbolji - objašnjava Kandić.

- Imamo neke modele i razmišljamo o određenim izmenama i dopunama pojedinih zakona, kada bude nova vlada. Pokušaćemo da delom sačuvamo "zdravo tkivo" skladištara, koji nisu zloupotrebljavali poverenje države. Ali i da vidimo iz državnih oblika svojine, šta imamo od slobodnih kapaciteta da usmerimo ka robnim rezervama. Zasada imamo samo jedno veliko skladište u Novom Pazaru, gde može da stane 18.000 tona. Ali bismo mogli neke objekte čije su firme u stečaju da uzmemo ili da od Republičke direkcije za imovinu, nešto prebacimo na robne rezerve, čime bismo povećali kapacitete, što se tiče količina. Da se osiguramo, kako bismo imali više u državnim, nego u privatnim rukama.

Prema rečima Kandića, postoji objekat u Nišu, koji je u stečaju, i ima kapacitet od 50.000 tona za merkantilnu robu. Cilj je da se dođe do nekih 100.000 tona kapaciteta koji bi bili u državnim rukama.

- Deo štete koja je napravljena je nadoknađena a deo nije - ističe Kandić.

- Država plaća i ima ugovore sa skladištarima koji su privatne firme i kompanije, njih je 70. Oni čuvaju merkantilnu robu, dobijaju novac za odlaganje i funkcionisanje. Kada bi deo te robe prešao na čuvanje u državne objekte, uštedeli bismo novac. Osavremenili bismo silose, stavili senzore i zaštita bi bila na visokom nivou. Do sada su bile dva puta godišnje kontrole privatnika i opet su pojedini našli kako da prevare državu.

ČESTE ZLOUPOTREBE SA ŽITARICAMA

OVO nije prvi slučaj zloupotrebe sa pšenicom i kukuruzom iz robnih rezervi, a duplo dno je odavno uobičajena praksa. Krajem 2013. krenula je akcija hapšenja zbog malverzacija sa žitom, nakon provera policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, koje su trajale pola godine.

Tada je ustanovljeno da nedostaje velika količina proizvoda i da je naneta velika šteta državi. Hapšenja su se nastavila i naredne godine. Od 77 ovlašećnih skladištara, kod 18 je utvrđen manjak od 50.000 tona pšenice i 30.000 tona kukuruza. Kako je tada saopšteno, pojedini su tada uzimali od države i do 10.000 evra mesečno za zakup skladišta iako su robu koja im je bila poverena na čuvanje - prodavali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)